Danskt polisvåld mot flyktingar möter avsky

2009-08-19 14:06:58
Dansk kravallpolis har stormat en kyrka där irakiska asylsökande gömt sig undan myndigheterna. Flyktingarna har fått ett massivt stöd och en stor del av danskarna fördömer polisens brutala insats. Det illustrerades inte minst av en milslång demonstration dagen efter.

Runt 60 irakiska flyktingar har sedan i maj uppehållit sig i Brorsons Kirke i Köpenhamn i rädsla för att utvisas.
Natten till förra torsdagen stormade kravallutrustad polis kyrkan för att gripa 17 unga irakier. Flera hundra demonstranter försökte blockera vägen för den buss som flyktingarna transporterades i, men möttes av oemotsvarat polisvåld. Flera videoklipp visar hur polisen helt oprovocerat kontinuerligt slår på stillasittande demonstranter med batonger och pepparsprejar dem i ansiktet.
En av de unga irakierna berättade senare att flera av dem misshandlades med batonger då de var bakbundna, både i bussen och på polisstationen. Efter gripandet påbörjade irakierna en hungerstrejk och hoppas nu på fortsatt stöd av allmänheten.

Dagen efter stormningen samlades otroliga 20 000 demonstranter i Köpenhamn. Samtidigt hölls demonstrationer i flera andra danska städer, till stöd för flyktingarna. Det enorma stödet som finns för irakierna har pressat flera politiker och fackföreningsledare att fördöma stormningen av kyrkan och att uttala stöd för flyktingarna, i ord. Föga överraskande hyllar Dansk Folkeparti polis- insatsen.
Den gigantiska spontana demonstrationen visar på potentialen i Danmark för uppbygget av en stark folkrörelse för ett återinförande av asylrätten.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!