Därför sa Hamn nej till medlarbudet

2017-03-15 14:35:15
Hamn4an har sagt nej till medlarnas bud i konflikten mellan hamnarbetarna och arbetsgivarna APM Terminals. Hamn4an hade inget annat val eftersom budet innehöll försämringar jämfört med vad som nu gäller. 

På sin hemsida den 13 mars skriver Hamn4an om skälen till varför man sa nej:
”Hamnarbetarförbundet har tyvärr tvingats konstatera att det kollektivavtalsförslag som medlarna själva lagt fram rentav innebär en försämring för Hamn4an jämfört med det tidigare medlarbudet om ett rent hängavtal. I det nya förslaget anges till exempel uttryckligen att Hamn4an skulle avtala bort centrala regler i Medbestämmandelagen (MBL §§34-36). Någon klarlagd rätt för Hamn4an att utse skyddsombud finns inte heller i avtalstexten”.

Arbetsgivaren har dock backat på en fråga och det var frågan om ett trepartsavtal. Via medlingsinstitutet framfördes att APM Terminals skulle vilja se ett trepartsavtal, vilket Hamnarbetarförbundet ser som positivt.
Men Transportarbetareförbundet går inte med på att ha ett trepartsavtal trots att de är det mindre facket. ”Ett avtal mellan tre parter är Transport inte intresserat av”, skriver Transportarbetaren den 13 mars.
Fackföreningsrörelsen har haft den historiska rollen att lyfta arbetarsolidaritet och att ena arbetare i kampen mot arbetsgivare.
Denna tradition bryter Transports ledning emot med sin hållning och riskerar att sabotera för sina egna medlemmar att försvara sig i såväl denna strid som i kommande konflikter.
Hamn– och Stuveriavtalet löper ut under våren och det här öppnar upp nya möjligheter för tvärfackliga samarbeten.
Men detta kan bara ske om Transportarbetarförbundets ledning byter linje och istället för att motarbeta Hamnarbetarförbundet arbetar för att de båda facken förenas i kampen för bätte villkor för alla hamnarbetare.

Ledningen i APM Terminals har i stor utsträckning tappat masken och visar sitt rätta ansikte.
I sin jakt på profiter vill de tysta facket och nöta ut arbetarkampen.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Hamn4ans kamp och kräver att APM Terminals kastas ut ur hamnen, som bör återkommunaliseras under arbetarnas demokratiska kontroll. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!