Debatt med KP: RS tar kampen mot nazism på allvar

2011-06-01 16:09:46
Marschen den 21 maj blev ett fiasko för nazisterna. De mobiliserade bara drygt 100 personer och tvingades hoppa in i bussar när förortsungdomar som tagit sig runt polisens avspärrning närmade sig. Men antirasisternas motdemonstrationer har lett till debatt. Kommunistiska Partiet har riktat kritik mot parollen ”Stoppa nazisterna”. Här svarar Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.

Rättvisepartiet Socialisterna har en lång tradition av kamp mot rasism och fascism i Sverige och internationellt. Flera av partiets medlemmar har prisats för sitt antinazistiska arbete. T ex fick Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge, stipendium från Artister mot nazister 2009. Kristofer Lundberg utsågs till årets Pitebo 2003-2004.

Bland arbetare och unga på skolor, arbetsplatser, arbetarområden och förorter är vi kända som ett kämpande alternativ som inte bara organiserar symboliska manifestationer utan tar kampen mot rasism och fascism på allvar och ger politiska svar på hur rasismen kan bekämpas. RS menar att kampen mot rasism framförallt är politisk.

För en effektiv kamp mot högerextremism, rasistiska partier och fascistiska organisationer måste kampen mot dessa kopplas samman med dess grogrund, vilket är högerpolitikens nedskärningar, kapitalism och ökade klassklyftor.

I Göteborg har Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med andra organisationer inom Göteborgs Nätverk Mot Rasism (GNMR) spelat en viktig roll i arbetet att stoppa nazistiska organisationer från att etablera sig. Demonstrationer och blockader har stoppat nazister och ett kontinuerligt opinionsarbete har ökat medvetenheten och antalet aktiva mot rasism och nazism. Rättvisepartiet Socialisterna utgår i sitt arbete från vad som är nödvändigt. När nazistiska organisationer tillåts att verka ostört ökar deras självförtroende och hotet och våldet mot invandrare, socialister och aktiva antirasister ökar. Skulle de växa sig starka skulle ett socialistiskt opinionsarbete på gator och torg kraftigt försvåras på grund av hotbilden – och därför måste nazisterna stoppas. Hotet från nazister är på allvar, även om de har ett mycket svagt politiskt stöd så är de ett hot mot enskilda personer. De har mördat över 20 personer under en 20-årsperiod.

Tyvärr finns det organisationer på vänsterkanten som stått vid sidan av kampen mot nazism i Göteborg. Kommunistiska Partiet som är en av dessa organisationer har tyvärr inte deltagit i varken demonstrationer, blockader eller möten tillsammans med andra mot rasism. Detta skapade i sin tur intern kritik inom KP framförallt bland ungdomar från RKU som ansåg att de borde delta i den antirasistiska kampen. Ungdomar inom RKU har mot partitoppens vilja även demonstrerat tillsammans med GNMR. Detta ökade framförallt efter valet då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och 10 000-tals demonstrerade mot rasism. ”Kan vi verkligen stå utanför denna rörelse?” frågade de sig.

KP har länge sett kampen mot rasism som en andrarangens fråga. I till exempel kampen mot EU har KP använt ”blågula” argument snarare än internationalistiska. Samtidigt har KP i Göteborg på grund av sin sekterism sett det som omöjligt att samarbeta med trotskisterna eller de autonoma. Men när den liberala föreningen med det snarlika namnet Göteborg Mot Rasism (GMR) bildades, mer än 10 år efter GNMR, såg KP sin chans att i alla fall symboliskt göra något.

Det är med detta som bakgrund som man ska se den kritik KP nu reser mot GNMR och framförallt Rättvisepartiet Socialisterna.

I efterspelet av den nazistiska demonstrationen och de lyckade antinazistiska demonstrationerna den 21 maj som samlade 3 500 personer skriver KP:s tidning Proletären:

”Som en motdemonstration till detta arrangerade GNMR (Göteborgs Nätverk Mot Rasism) som består av framförallt trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna och anarkistiska Revolutionära Fronten. Deras demonstration gick under parollen ”Stoppa nazisterna”. Ett sådant förhållningssätt till politiken blir rent kontraproduktivt, då det försvårar för vanligt folk att delta i protester mot rasism och försvar av yttrandefrihet”.

Kommunistiska Partiet menar alltså att ett förhållningssätt där man går in och mobiliserar för att stoppa nazisterna är kontraproduktivt då det går emot nazisternas yttrandefrihet, vilket inte skulle gå att vinna stöd för. Detta motbevisade demonstrationen själv den 21 maj där det framförallt var GNMR som mobiliserat den majoritet av förortsungdomar som deltog i demonstrationerna. Majoriteten av de som kom till Kvillestaden var där för att stoppa nazisterna.

Vidare menar KP och Proletären att parollen Stoppa nazisterna ”ger massmedia möjlighet att skriva om kravaller och slagsmål istället för huvudfrågan.”

Här börjar man förstå var grunden till KPs ställningstagande kommer ifrån. De är rädda för vad borgerliga media ska skriva. Sanningen är ju att när det gäller antinazistiska protester skriver de nästan alltid om kravaller oavsett om demonstrationerna är fredliga eller inte. Om antirasister ska agera efter rädsla för vad borgerlig media ska skriva så kan vi inte agera alls.

När SMR 2009 stoppades av en blockad på 800 personer så förekom inget våld, antirasisternas storlek upplöste nazisternas manifestation. Trots det skrev media om våld mellan extremgrupper.

Vidare skriver Proletären:

Att parollen stoppa nazisterna ”ger statsmakten möjlighet att massmobilisera polisen”.

Som om det var antinazisternas paroll som avgjorde att polisen massmobiliserade. Polisens uppgift i samhället är att upprätthålla den rådande ordningen, de har ett intresse av att stoppa all typ av protester som kan leda till en radikalisering i samhället. Att säga att det är antirasisternas fel att polisen mobiliserade är som att anklaga de strejkande för att poliser bryter upp fackliga blockader.

Vidare menar Proletären att parollen avleder ”intresset från massmedia för en stor fredlig demonstration till fördel för små gruppers våld och provokativa uppträde”.

Detta i sig visar hur isolerade Kommunistiska Partiet är. De som stoppade nazisterna den 21 maj var inte den organiserade vänstern, det var heller inte några små gruppers våld, utan det var förortens unga som i tusental gick runt polisens avspärrningar. Detta hade skett oavsett vad KP och GMR, RS eller GNMR hade sagt. Ungdomarna hade kommit för att stoppa nazisterna och agerade därefter. RS menar att stämningen i demonstrationerna var att stoppa nazisterna, att då ställa sina funktionärer till polisens förfogande är kriminellt för en revolutionär organisation. Medan RS fanns mitt ibland antinazisterna – riktade mot nazisterna – fanns Kommunistiska Partiets och Socialistiska Partiets funktionärer bland polisen – riktade mot antinazisterna.

Om att faktiskt gå in för att stoppa nazisterna skriver Proletären:

”Ett sådant agerande bryter helt med vår uppfattning av att skapa förutsättningar för att samla så många som möjligt” och vidare ”Inför arrangemanget den 21 maj organiserade de [RS] en egen demonstration med parollen ‘Stoppa nazisterna’. Inget fel i en sådan paroll om den ställs politiskt, som en opinionsyttring. När RS ställde den inför 21 maj menade man den som en handlingsparoll. Ett sådant agerande bryter helt mot vår uppfattning av att skapa förutsättningar för att samla så många som möjligt.”

Att Kommunistiska Partiet anklagar GNMR för att agera så att bredd i demonstrationen inte var möjlig blir absurt om man ser till vilka de demonstrerade med. KP som tillsammans med GMR marscherade in på torget under Hizbollahs flagga, med ungdomar med Hamas pannband och talkörer som Allah Akbar (Gud är störst) och som från scenen ropade religiösa talkörer och organiserade en kollektiv bön vilket fick flera hundra personer att lämna demonstrationen.

RS står för religionsfrihet samtidigt som GNMR:s demonstration var tydlig med att det inte handlade om religion eller moskén utan om att stoppa nazisterna. KP har inför tusentals ungdomar avslöjat sig själva. Hur desperata och trängda de är kan ses när de sen påstår att ”GNMR:s arrangemang samlade något över hundra personer”. Jämför detta med GMR talespersonen Anders Svensson som på sin blogg säger att GNMR:s och GMR:s demonstrationer var jämnstora.

Att KP denna dag deltog i demonstrationen mot nazisterna är ändå positivt. Det visar under vilken press från basmedlemmarna och ungdomarna som dess ledning befinner sig i. För ett år sedan deltog de inte i motsvarande demonstration. Fortsätter pressen från de unga medlemmarna kanske vi får se KP när vi nästa gång måste stoppa nazisterna.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!