Delseger för Rusta upp Jordbro

2015-05-15 07:47:27

foto: Robert Bielecki
Över 60 personer deltog på mötet. Efter den nya ägarens och förvaltarens löften är det nu upp till bevis.

Över 60 hyresgäster samlades den 5 maj på möte med nätverket Rusta upp Jordbro för utfrågningen av den nya förvaltaren Graflunds.

Den stora frågan var rätten till att få mögel- och vattenskador sanerade med stambyte av de gamla rören, utan att hyresgäster måste gå med på hyreshöjningar, vilket mötets konferencier Mattias Bernhardsson frågade ut Graflunds områdeschef om.

– Vi kommer inte att höja hyran för att åtgärda mögel- och vattenskador. Vi tänker följa hyreslagen, var det raka beskedet från områdeschefen Conny Alkelöw.

Det är en stor förändring jämfört med den tidigare förvaltningen, som i strid med både hyreslag och underhållsavtal krävde underskrift för topprenovering med hyreshöjning för att de skulle åtgärda problemen.

– Vår kampanj mot Patrizia Immobilien KAG drog dem under utredning av Södertörns miljö- och hälsovårdsförbund med hot om stora böter. Vi reste också krav på tvångsförvaltning i kommunfullmäktige. Vi hade ett starkt underlag för tvångsförvaltning. Detta blev än mer uppenbart när vi följde upp alla felanmälningar vi uppmanade hyresgästerna att göra och fann att 69 procent av dem var oåtgärdade sedan några månader tillbaka och därmed hade varit föremål för tvångsålägganden. När Patrizia insåg att de inte kunde vinna striden sålde de snabbt fastigheterna till kraftigt underpris, konstaterar Mattias Bernhardsson, som förutom i trappuppgångar och torg även drivit frågan i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

– När vi tog över förvaltningen fick vi en hel bunt med oåtgärdade felanmälningar. Vi har haft tre anställda som har börjat jobba på att åtgärda dessa fel nu. Vi är inte säkra på att vi fått alla liggande felanmälningar. Men alla kan felanmäla till oss nu, sa Conny Alkelöw, Graflunds områdeschef på gårdagens stormöte.

– Jag har inte fått något åtgärdat på fem år, fyllde en hyresgäst i och undrade om Graflunds verkligen förstod vidden av vad som kommer att krävas i upprustningsväg.

Flera på mötet talade om behovet av grundläggande besiktningar, att inte bara sköta felanmälningar en och en utan att det behöver tas ett helhetsgrepp. Graflunds svarade att de får ta med sig frågan om en allmän besiktning är möjlig för hela beståndet, men att de kommer att besiktiga och protokollföra i dem lägenheter som har ett större antal fel.

– Om ni inte håller ert ord kommer vi att agera igen, som vi gjorde mot Patrizia, lovade Marcello Villareal från Rusta upp Jordbro under utfrågningen av Graflunds på mötet.

Den nya ägaren D. Carnegie & Co tar över den 1 juli och vd:n Ulf Nilsson har i samtal med RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson bekräftat uppgifterna om att de tänker satsa 50 miljoner kronor per år för upprustningen, en tredubbling jämfört med tidigare.

– Vid en renovering skulle hyran för en lägenhet kunna höjas med mer än 20 procent. Ulf Nilsson har svarat mig att detta bara ska gälla tomma lägenheter, att hyresgäster som idag bor i mögeldrabbade lägenheter ska erbjudas att flytta till dessa renoverade. Men ingen ska tvingas att flytta till topprenoverat eller att den egna lägenheten blir topprenoverad. Detta behöver vi naturligtvis följa upp, säger Mattias Bernhardsson.

– Bra att Patrizia är ute ur bilden, det är en stor seger i sig. Men vi tar inte ut några löften av Carnegie i förväg. Vi finns kvar och har koll, säger Lena Johansson, aktiv i nätverket Rusta upp Jordbro och i Rättvisepartiet Socialisterna.

Rusta upp Jordbro kommer även att motsätta sig hyreshöjningar i de allmänna hyresförhandlingarna.

– Mot Patrizia krävde vi rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år har tvingats renovera själva för egna pengar. Det ser ut som ren slum på många platser trots de tidigare hyreshöjningar vi gick med på för att fixa detta. Ett minimum vi måste kräva av Carnegie och Graflunds är att hyrorna inte höjs alls de närmsta åren, säger Nina Hellman. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!