Delseger inspirerar till fortsatt kamp

2018-10-10 11:04:34

foto: Blondinrikard Fröberg / Flickr CC
Bostadskampen i Högsbo måste trappas upp och breddas för att vinna fler segrar.

De boende på Spannlandsgatan i Högsbo, Göteborg har vunnit en delseger, då Allmännyttan Familjebostäder delvis backar efter de boendes protester.

Hyreshöjningen på 38 procent efter planerad renovering sänks till 29 procent. Hyreshöjningen ska fasas in under sju år för befintliga hyresgäster, men protesterna fortsätter.
Familjebostäders planer på renovering av de 96 lägenheterna på Spannlandsgatan 10-16 i Högsbo är nödvändiga, men sättet de genomförs på och vilka som får betala för kostnaden är vad som upprör de boende. En tredjedel har redan flyttat då de inte har råd, och de boende upplever samtidigt att bolaget försöker påverka fler att flytta istället för att protestera.

Sedan hyresgästerna fick veta att den lägsta, obligatoriska renoveringsnivån skulle medföra en hyreshöjning på omkring 38 procent har de varje vecka samlats på protestmöten.
Varje onsdag träffas grannarna för att planera protester, diskutera vilka som kontaktar media, vem som kontaktar Familjebostäder, vilka nya vägar de ska finna för att få till nya förhandlingar med Familjebostäder och hur de ska föra diskussionen med Hyresgästföreningen.
Hyresnivån på 38 procent, vilket skulle innebära omkring 2 000 kronor mer för en genomsnittlig trea, var förhandlad med Hyresgästföreningen.
Att den väckte så starka reaktioner i området menar hyresgästerna är ett resultat av att samrådsgruppen inte har fått information om hur processen gått till och att den som deltagit i förhandlingarna inte har varit vald av de boende – och även försatt med munkavel.
Av de 66 kvarvarande hyresgästerna har 80 procent ställt sig bakom ett upprop som kräver omförhandling och riktar hård kritik mot processen. Hyresgästerna är oroliga för att höjningen innebär renovräkning, att en inte klarar en höjning på 2 000 kronor med den låga pensionen. 

Familjebostäder svarade protesterna med att låta styrelsen ompröva beslutet, vilka landade i att hyreshöjningen blir 29 procent – omkring 300 kronor mindre än ursprungsförslaget, beroende på lägenhetsstorlek.
Familjebostäder övervägde fyra alternativ: att stoppa ombyggnaden, att göra en mindre omfattande renovering, att höja hyrorna med 20 procent eller att höja hyrorna med 29 procent. Det blev det sista alternativet. Hyresgästerna anser dock att höja hyrorna med 20 procent vore mer rimligt, men kämpar framför allt för nollalternativ.
Styrelsen tillbakavisar en 20-procentig hyreshöjning och menar att hyran skulle hindra Framtidskoncernens gemensamma vinstkrav.
Flera boende på Spannlandsgatan har tittat på alternativet som de kämpande hyresgästerna i Hammarkullen har lyft och segrat med, vilket har inneburit nollalternativ. Bostadsbolaget har lovat att ha tre nivåer på renoveringen i Hammarkullen; tre olika priser beroende på omfattningen, där lägsta nivå innebär att hyran inte höjs alls.
Det var efter offensiv kamp från Rättvisepartiet Socialisterna i området – med möten, protester, demonstrationer och debatter, vilket skapade opinion och engagerade flera boende och föreningar som sedan slöt upp bakom kraven – som gjorde att Bostadsbolaget accepterade nollalternativ. Något liknande anser Familjebostäder vara omöjligt. 

Hyresgästernas delseger ger inspiration till fortsatta protester. För att segra måste dock Spannlandsgatan bryta sin isolering, sprida protesterna till kringliggande områden och politisera frågan genom att rikta protesterna till politikerna i kommunfullmäktige. Det är trots allt de som styr allmännyttan i Göteborg.
Hyresgäströrelsen i Göteborg bör också ställa sig sida vid sida med Aktionsgruppen på Spannlandsgatan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!