Delta i protesterna mot krigsövningen Aurora 17

2017-08-30 23:58:43
Protesterna växer mot den största krigsövningen i Sverige på 24 år, Aurora 17, som pågår mellan den 11 och 29 september. Tillsammans med bland annat 1 500 amerikanska soldater, stridsfordon, attackhelikoptrar och två jagare ska mer än 19 000 svenska militärer från alla stridskrafter öva Nato:s värdlandsavtal. Även soldater och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen och Norge deltar i övningen.

– Jag ser fram emot att mina soldater ska få möjlighet att öva så mycket som det går med er. Ni har en strategiskt mycket viktig uppgift här. Jag tror inte det finns någon ö någon annanstans som är viktigare, sa generallöjtnant Ben Hodges, USA:s arméchef i Europa, när han i juli besökte Gotland inför övningen.
Hodges menade också att ”ingen ö var viktigare än Gotland”, enligt Dagens Nyheter den 23 juli.
Under övningen kommer Gotland att invaderas av amerikansk militär då USA och Sverige övar krig mot Ryssland och samförsvar av Östersjön.

Höstens stora krigsövning är ännu ett farligt svenskt bidrag till militariseringen av Östersjöområdet. Övningen har föregåtts av den kraftigaste svenska militära upprustningen på länge. Tidigare i augusti fick det så kallade försvaret ytterligare 2,7 miljarder kronor extra per år från 2018 till 2020. Den svenska militära upprustningen prisas av Nato och Vita huset.
Som jämförelse kan nämnas att en höjning av barnbidraget med 100 kronor i månaden skulle kosta cirka 2 miljarder kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till höjda försvarsanslag. Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Stoppa krigsövningen Aurora 17. Riv upp värdlandsavtalet med Nato. Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap. 
  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Rusta välfärden – inte militären. Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!