Deltidslön på heltidsarbete satt i system av arbetsgivare

2018-02-07 16:33:59

foto: Commons


Många som väljer att gå ner i arbetstid får fortsätta arbeta med samma arbetsbörda som tidigare, visar en rapport från Unionen. Detta leder till ökad stress och innebär ett stort arbetsmiljöproblem som också slår hårdast mot kvinnor.

Många väljer att gå ner i arbetstid när de fått barn för att få mer tid till barnet. Arbetsgivaren har då en skyldighet enligt Diskrimineringslagen att underlätta för dem att kombinera arbetet med familjelivet. Men det visar sig att trots att en arbetstagare går ner i arbetstid minskar inte alltid antalet arbetsuppgifter, enligt fackförbundet Unionens rapport.
Det leder i sin tur exempelvis till att åtta timmars arbete ska utföras på sex timmar och ger en deltidslön.

Minst fyra av tio föräldrar som har gått ner i arbetstid upplever att deras arbetsbörda inte har minskat alls. Majoriteten av de som väljer att gå ner i arbetstid efter att ha fått barn är kvinnor, som även generellt är den grupp som drabbas mest av försämringar på arbetsplatser och på arbetsmarknaden.
”För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär. De betalar ut mindre i lön, samtidigt som lika mycket arbete blir gjort”, som Unionens andre vice ordförande Marina Åman säger i ett pressmeddelande.
Många arbetar också deltid ofrivilligt och där kan arbetsbördan ändå vara mycket hög.

Enligt en rapport från fackförbundet Kommunal arbetar 60 procent av de anställda inom Kommunals branscher deltid, och hälften gör det ofrivilligt för att de inte får en heltidstjänst. Ofrivilligt deltidsarbete är vanligast inom arbetaryrken och det är främst kvinnor som arbetar deltid, både ofrivilligt och för att ta hand om barn eller en sjuk familjemedlem.
Deltidsarbete har blivit en norm istället för ett undantag, och det leder till att de redan mycket låga pensionerna blir betydligt lägre.

Kvinnor tjänar idag 87 procent av vad männen tjänar, men får bara 67 procent av männens pension bland annat på grund av att de har arbetat deltid i längre perioder.
När då en deltidstjänst innebär lika stor arbetsbörda som en heltidstjänst leder det till en betydligt ökad stress som kan komma att leda till sjukskrivning. Det är ett stort arbetsmiljöproblem som egentligen inte alls ska finnas. Om en anställd går ner i tid måste den procenten täckas på andra sätt, vilket kan tyckas självklart. Stress på jobbet är ett ökande arbetsmiljöproblem i och med nedskärningar och en ständigt ökande arbetsbörda.
Under det tidigare pensionssystemet baserades pensionen på de 15 år där en hade arbetat och tjänat mest, men nu baseras det på alla pengar som har tjänats under hela livet. Om man arbetar deltid bara i en period kommer det att påverka pensionen ganska mycket, och de som går arbetslösa eller sjukskrivna under längre perioder får också en mycket lägre pension.

Det som pågår är ett systemfel som inte bara rör individer eller individuella arbetsplatser.
För att bekämpa detta krävs kollektiv kamp. Fackföreningarna måste ta fajten, vilket kräver en ny ledning och demokratiska kämpande fack. Alla arbetare sitter i samma båt och för att få en förändring måste vi kämpa tillsammans. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!