Demonstration mot nedläggning av Södra BB i Stockholm

2015-10-28 15:20:54

foto: Petri Myllykoski
Jerry med dottern Lilly.

Demonstrationen för Södra sjukhusets BB i Stockholm den 25 oktober var viktig för den fortsatta vårdkampen.

Inga barnmorskor slöt dock upp då ledningen dagen före hade gått ut med att enheten skulle vara kvar tills vidare. Flera deltagare uttryckte oro för att det hade uppstått en spricka mellan Södra BB och förlossningsavdelningen. De som närvarade verkade överlag ha mobiliserats av organisationen Födelsehuset – för en mänskligare förlossningsvård.
Offensiv pratade med flera av deltagarna på demonstrationen.
Kristina säger att frågan är mycket större än frågan om Södra BB. Folk har fått nog av den vård som erbjuds.
Emma blir provocerad av ledningens tal om att erbjuda en jämlik vård. Barnmorskorna på många förlossningsavdelningar hinner inte ens att tvätta händerna mellan de olika mammorna. Att jämlikhet ska vara att alla får det lika dåligt upprör henne. Istället borde förlossningsvårdens resurser stärkas.

Jerry med sin dotter Lilly har kommit för att tacka för senast. Dottern är född på Södra BB och Jerry tyckte att förlossningsvården var fantastisk. Nu vill han uttrycka sitt stöd för barnmorskorna.
Sandra berättar att hennes femåring förlöstes på Södra BB och att det stöd hon då fick var ovärderligt. Hennes väntade barn ska också förlösas där och hon har fått samma barnmorska som förra gången.
Pia, som har skrivit böcker om förlossningskonst, är arg på tidningen Arbetets Martin Klepke. Han har i en artikel hyllat nedläggningen som en jämlikhetsfråga. Han citerar uttalanden om lattemammor från innerstaden som får en gräddfil. Pia tycker att förlossningsvårdens utformning angår alla kvinnor och att det är falskt att se det som en klassfråga.

Socialister anser att argumentet att de flesta föderskorna kommer från innerstadens medelklass är ett retoriskt knep. Om förorternas föderskor är underrepresenterade  på enheten är detta ett skäl att bygga ut verksamheten för att möjliggöra att alla kvinnor i länet får samma möjligheter.
Därför kräver vi mer resurser för att alla enheter ska kunna erbjuda förlossning i en trygg miljö med maximal kontinuitet för föräldrarna i kontakten med vården. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!