Demonstrationer mot kriget på Sri Lanka

2009-02-03 17:31:15
Över 100 000 demonstrerade i London, lördag 31 januari, mot kriget på Sri Lanka. Men som väntat uppmärksammades protesten knappt i officiella media.

Regeringen på Sri Lanka har de senaste veckorna trappat bombningarna och artillerielden i sitt krig på norra delen av ön. Närmare 300 000 tamiler är fångade i djungeln, utan tillgång till mat, mediciner eller tak över huvudet.

Demonstrationen i London samlade upp till 150 000 deltagare. Affärer, restauranger och företag som ägs av tamiler stängde. Många familjer deltog i sin första demonstration. De ville visa solidaritet och göra något.
Arrangörerna hade dock underskattat stämningen och begränsade sig till appeller till den brittiska regeringen och det ”internationella samfundet” att komma till tamilernas undsättning.  En av talarna var en parlamentsledamot för labourpartiet som rösta för både Irakkriget och ”antiterrorlagar”.

Men regeringarna i Väst har inget intresse av att försvara tamilerna, lika lite som att ingripa mot lidandet i kriget i Kongo. Om de ingriper är det bara för att säkra sina vinster och sin makt. Sri Lankas regering upprätthåller bra förbindelser med de styrande i Väst liksom med Indiens regering.

Medlemmar i Socialist Party (CWI i England och Wales) deltog med en namnlista och flygblad och fick starkt gensvar. Huvudkraven var för ett slut på slakten, ned med med den rasistiska regeringen under president Rajapkse, för omedelbar mat och mediciner till krigsflyktingarna, samt det viktigaste – för enad kamp av tamilska, singalesiska och muslimska arbetare för ett socialistiskt alternativ. Bara en enad massrörelse kan göra slut på lidandet på Sri Lanka. 200 ex av The Socialist såldes och över 400 pund samlades in (5 000 kronor).

Sennan, London
Läs mer på www.socialistworld.net

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!