Demonstrera mot G8-mötet

2007-03-28 15:06:56
I början av juni kommer ledarna för åtta av de mäktigaste länderna i världen att träffas i Heiligendamm utanför tyska Rostock. Förutom den enda kvarvarande stormakten USA, består G8 av Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Japan, Kanada, Italien och Ryssland.

De länder som är representerade i G8 står för endast 13 procent av världens befolkning, men 65 procent av världens BNP (totala produktion), 79 procent av världens multinationella företag och 85 procent av alla patent. G8 representerar alltså inte världens folk, utan världens storföretag.
Vilka är det då som kommer att träffas? Jo, först och främst kommer krigsförbrytaren George W Bush, som startat krig i både Afghanistan och Irak. Bush tror fortfarande på seger i Irak, trots att tiotusentals, eller kanske till och med hundratusentals, civila irakier har dött, och miljoner tvingas på flykt.

Krigshökarnas möte

Kommer gör också Storbritanniens premiärminister Tony Blair, som nu ser till att Storbritannien skaffar sig mer kärnvapen av taktiska skäl. En annan som kommer att delta är Rysslands president Vladimir Putin, som har tiotusentals civila offer i Tjetjenien på sitt samvete. Tysklands förbundskansler Angelica Merkel, känd för nedskärningar och budgetåtstramningar, kommer att sitta som ordförande för detta möte med kapitalismens företrädare.
Vad kommer att diskuteras? Det är det ingen som vet, alla samtal sker bakom låsta dörrar och inga protokoll skrivs. Mötets dagordning är ännu inte officiell, men tyska förbundskanslern Merkel har presenterat några punkter som kommer att lyftas fram.
En del av mötet kommer att ägnas åt Afrika, för att se över hur de privata investeringarna (från väst) kan öka.
En annan fråga som kommer upp är patentlagstiftningen. G8-länderna vill skärpa lagstiftningen och allt pekar på att följden blir att kriminaliseringen av piratkopieringen hårdnar, vilket betyder en hårdare jakt på fildelare.
I ett försök att blidka opinionen kommer man också att ge sken av att man vill ta ”krafttag” för att stoppa miljöförstöringen.
I övrigt är de årliga sammankomsterna mer av en ”pr-träff” än ett politiskt viktigt möte. Totalt har 4 000 journalister anmält sig till Heiligendamm. Bilder på handskakningar mellan dessa kapitalister och nyliberaler kommer att kablas ut i världens medier tillsammans med en rad tomma löften.

Massprotester

Den 2 juni förväntas så många som 150 000 demonstera mot G8-mötet. Detta trots att regeringar och myndigheter försöker göra det allt svårare att protestera mot denna samling av lögnare, krigsförbrytare och deras för världen livsfarliga politik.
Rostock kommun har ännu inte upplåtit någon mark eller kommunal byggnad för inkvartering av demonstranter under den vecka av protester som kommer att äga rum.
Med den senaste infraröda tekniken och gamla DDR-klassiker som taggtråd och betongmurar kommer en järnring att slås runt toppmötet. Utanför staketen kommer 15 000 poliser och militär att skydda tillställningen. Detta uppbåd finns till för att avskräcka demonstranter från att åka till Rostock. Men denna skrämseltaktik kommer inte att stoppa de förväntade massprotesterna. Demonstrationen den 2 juni kommer att sätta ett enormt tryck och ge hopp om en annan framtid.
Vad som nu krävs är maximal uppslutning till demonstrationerna från arbetare och unga.
Marknadens diktatur måste brytas! Demonstrera mot G8-mötet – för en socialistisk värld!

Joel Eriksson

Följ med till Rostock – anmäl dig nu

  • Demonstrera 2 juni mot rikemansklubben G8:s möte på ett lyxhotell utanför tyska Rostock.
  • Kom med i kampen mot den globala kapitalismens plundring, miljöförstöring och krig – för en socialistisk värld.
  • ANMÄL dig via e-post till: rs@socialisterna.org eller ring 08-605 94 02.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!