Det mullrar i gruvorna

2007-04-25 16:03:30
24/4:

Offensiv var på plats när 250 gruvarbetare från både LKAB och Bolidens Aitikgruva på tisdagskvällen fyllde Gällivares Folkets Hus för att uttala sitt missnöje med det centrala avtalet direkt till IF Metall-basen Stefan Löfvén.

Till uppslutningen bidrog hårda beskyllningar från LKAB:s ledning om att gruvarbetarna i Malmberget skulle maska.
Skarp kritik riktades på mötet mot både avtalets längd, låga nivå och ledningens sätt att gå ut med kravet 3,9 procent innan avtalsrådet haft en chans att diskutera det.
– Nu kan regeringen hitta på vad som helst och våra händer är bakbundna i tre år, sade gruvarbetaren Stefan Landström till Offensiv.
– Det var mycket snack och litet verkstad i Löfvéns bortförklaringar, fräste en annan.
Löfvén försvarade sig för Offensiv med det svaga argumentet att ett treårigt avtal var arbetsgivarnas villkor för en pensionslösning och höjda lägstalöner.
– Alla branscher går inte lika bra, försvarade han den låga nivån, som gruvarbetarna nu påbörjat en lokal kamp för att höja till 4 000 kronor.
Efter mötet var Aitiks gruvordförande Hans Ölvebro fly förbannad över att Bolidens största avdelning med 500 gruvarbetare inte getts en ordinarie plats i förhandlingsdelegationen.
– Vi tänker inte sitta och titta på något mer, sa han och varnade för att folk annars kan försvinna…
Besked gavs om att de lokala förhandlingarna inom LKAB återupptas på onsdagen.
– Grabbarna anstränger sig till bristningsgränsen för att få produktionen att fungera och nu kräver vi rejäla lönelyft, sade gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!