Det råder fullt kaos i Norrbottens landsting

2014-11-27 15:08:16
Efter många turer och hårda påtryckningar från distriktsstyrelsen beslöt sig Vänsterpartiets landstingsgrupp slutligen för att göra upp med S och MP istället för med de borgerliga partierna (där Norrbottens sjukvårdsparti ingår). Tvärt­emot vad många trodde var detta inte slutet på dramatiken utan bara början.

På landstingsfullmäktige förra torsdagen valdes nämligen Norrbottens Sjukvårdspartis Kenneth Backgård till landstingsstyrelsens ordförande, trots att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har majoriteten i fullmäktige!
När mötet efter ajournering fortsatte på tisdagen den 25 november valdes även moderaten Mattias Karlsson till vice ordförande som den enda nominerade till posten. Det innebär att oppositionen har både ordförande- och vice ordförandeposten i lanstingsstyrelsen.
Orsaken till att Socialdemokraternas ordförande-kandidat Kent Ögren förlorade valet var att två S-ledamöter lämnade in blanka röstsedlar.

Sedan dess har två S-ledamöter från Östra Norrbotten mot sitt nekande pekats ut som ”förrädarna”, med resultatet att de nu har hoppat av Socialdemokraternas landstingsgrupp ”så länge Kent Ögren är gruppledare”.
Det innebär att S-gruppen tillsammans med V och MP inte längre har egen majoritet i fullmäktige, även om de två avhoppade S-ledamöterna förmodligen kommer att stödja S, V och MP vad gäller till exempel budgeten.
Nu är frågan om Ögren kan sitta kvar? För att inte förlora de fortsatta omröstningarna om ordförandeposter i landstinget byttes Ögren ut mot andra S-kandidater efter valet till landstingsstyrelse.

– På ytan handlar allt om Kent Ögren, som blivit nedskärningspolitikens ansikte utåt och som med sitt auktoritära sätt gjort sig själv till paria både inom och utanför partiet. Grunden är dock djupare än så: Det handlar om en landstingspolitik där nedskärningarna begravt alla ideologiska skillnader och skapat en avgrund mellan politikerna och norrbottningarna, säger Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisternas distriktsstyrelse och fortsätter:
– ”Politiken” har reducerats till individuella maktbegär och regional splittring,  Nu är det hög tid att bygga ett vårdalternativ i Norrbotten baserat på vårdbehoven och folkets vilja. ■