Det rasar mycket snabbt utför

2012-11-28 16:37:04
Vintermörkret sänker sig även över den svenska ekonomin, som nu störtdyker nedåt.
– Vi är nere på samma låga nivå som efter att it-bubblan spruckit i början av 2000-talet. Det är fortfarande en bit kvar till finanskrisens låga nivåer, men betydligt svagare än normalt och svagare än vad många hade räknat med, sammanfattade Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SvD Näringsliv i tisdags.
Samma dag presenterade OECD en ny djupt pessimistisk rapport som varnade för såväl en ny global ekonomisk nedgång som för tilltagande social oro och folkligt motstånd i spåren på den växande arbetslösheten och de ständiga åtstramningspaketen.
Särskilt oroad var OECD över läget i Europa och USA, som tar emot mer än tre fjärdedelar av Sveriges export.
OECD uppmanar världens regeringar, inkluderat den svenska, att stimulera sina ekonomier. Om inte hotar den ”ekonomiska avgrunden”.
Än mer pessimistiska är investmentbanken Morgan Stanley som förutser att världskapitalismen går in i en skymningszon 2013, som mycket väl kan förebåda en total förmörkelse med ett globalt BNP-fall på 2 procent.

Alliansregeringen å sin sida har blivit den egna lögnens fånge. Med en dåres envishet har man hävdat att den svenska kapitalismen blivit mer ”motståndskraftig” och lagt fram politiskt tillrättalagda prognoser.
– Huvudbilden är att svensk ekonomi utvecklas på något mer motståndskraftigt sätt, sa finansminister Anders Borg när han presenterade regeringens höstbudget i slutet av augusti.
Även de internationella kapitalistiska institutionerna och prognosmakarna, som exempelvis OECD, har flitigt prisat såväl regeringens politik som det man kallat den ”svenska ekonomins nya styrka”.
I februari i fjol menade OECD:s generalsekreterare José Angel Gurria att: ”Den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump” och statsminister Fredrik Reinfeldt utlovade en period av ständigt växande överskott.
”Knappt två år senare står det klart att såväl OECD som Reinfeldt hade fel. Sedan i våras har det rått närmast nolltillväxt och under hösten har varslen kommit slag i slag… Vad hände med Pippi Långstrump? Förklaringen bakom den urstarka tillväxten 2010-11 var nog att Pippi hade hoppat bungyjump. Först föll hon djupt hösten 2008 då krisen slog till och BNP rasade med över 5 procent. Sedan åkte hon upp igen som en gummisnodd och nådde toppen strax före OECD-berömmet. I debatten tolkades vändningen som ett tillväxtmirakel. I själva verket handlade det om en återhämtningseffekt efter den akuta krisfasen”, skrev Dagens Nyheters Peter Wolodarski i sin söndagskrönika den 25 november.
Nu skriver OECD snabbt ned sina prognoser och pekar på att ”riskerna väger över på nedsidan”. Vidare varnar OECD för att bobubblan snart kan spricka, med fallande huspriser och minskad konsumtion som följd. OECD noterar också att klyftorna i Sverige ökat snabbare än i något annat OECD-land (OECD har 34 medlemsländer, däribland USA, Japan, Australien och de flesta europeiska länderna).
”Tidigare signaler om svensk motståndskraft har nu helt reverserats och det är tydligt att tillväxten kommer att bli mycket svag den närmaste tiden. BNP ökar med 0,7 procent för helåret 2012, vilket innebär stagnation under andra halvåret” tvingas även SEB:s ekonomer konstatera i storbankens nya Nordic Outlook, som publicerades den 20 november.

Istället för mer
motståndskraftig, har högerpolitiken gjort samhällsekonomin mer sårbar, vilket nu märks i och med att arbetslösheten har börjat öka tidigare än vid någon annan nedgång.
Vad som krävs är att facken bygger upp en egen motståndskraft mot krisen genom att samla till ett försvar för jobb och välfärd – mot högerpolitik och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!