Det stora pensionsrånet

2017-10-25 22:43:27
”Det kommer inte att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi har gjort”, erkände dåvarande statsministern Göran Persson (S) år 2005.
Den förre statsministern var en av flera som var med om att både sänka och börsnotera pensionerna.

För låginkomsttagarna, särskilt kvinnor, är det nya pensionssystemet en gigantisk fattigdomsfälla. Sju av tio kvinnor inom Kommunals yrkesområden blir fattigpensionärer, varnade fackförbundet Kommunal i en rapport tidigare i år.
I 1994 års pensionsuppgörelse mellan Socialdemokraterna och högerpartierna var det så kallade PPM-valet ett fundament. Istället för ATP, som hade gett arbetarna en chans till en något så när tryggad ålderdom, skapades en ny finansiell marknad med hjälp av pensionspengarna. Spekulanterna jublade och det var bara en tidsfråga innan denna nya finansiella djungel skulle föda skandaler som Allra och Falcon Funds med åtföljande tragedier för pensionsspararna.
Hur mycket som pensionspararna har förlorat på Allras rån återstår att se, men det handlar åtminstone om hundratals miljoner kronor. Allra blev en av de största aktörerna inom PPM-systemet innan man kastades ut från samma system av Pensionsmyndigheten.
Till följd av Falcon funds kriminella turer har drygt 1 miljard kronor försvunnit från 22 000 svenska sparare och det kan bli mycket mer.

I Allras styrelse satt en rad välkända pampar. Allras styrelseordförande var Ebba Lindsö, som tidigare har varit vd för Svenskt Näringsliv, och den förre justitieministern Tomas Bodström (S) var ledamot. När Allra-skandalen började uppdagas lämnade först Ebba Lindsö sitt styrelseuppdrag. Tomas Bodström följde sedan efter och därefter skedde ytterligare avhopp. Men innan de hoppade av hade de båda och övriga i styrelsen beslutat om en extra vinstutdelning från Allra till pensionsbolagets ägare.
Att regeringen trots det ville förära Tomas Bodström med en post som landshövding i Stockholms län säger en del om nuvarande S-MP-regeringen. För en del av de pensionspengar som har försnillats köpte Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger en lyxvilla för 50 miljoner kronor – landets dyraste hus år 2016. Nu, efter Ernstbergers häktning, har lyxvillan tömts på värdesaker inlusive hans helikopter. Allras ägare och chefer – Helikopterrånarna 2.0. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!