Det turkiska valet: ”För oss handlar det om hela mänskligheten”

2015-10-28 15:13:55

foto: Per-Åke Westerlund
Esther Sevim och Seyhan Demir.

Valdagarna för turkiska medborgare i Sverige blev närmast en folkfest. Hundratals anhängare till det prokurdiska vänsterpartiet HDP samlades vid Kistamässan i Stockholm för att diskutera, samla in pengar, lyssna på musik och dansa. Det handlade också om att stärka varandra mot eventuella hot från den turkiska högern.
– Vi är fler som röstar i Sverige nu än i juni. HDP kommer att få minst 15 procent och AKP kommer att misslyckas med att nå egen majoritet. Det finns valfusk, och AKP fuskar även i Sverige genom att erbjuda väljare olika förmåner, säger Firat Günen och Zeyni Günen, och fortsätter:
– Vi tror inte att valet kommer att skjutas upp, det blir av. Den stora risken är att Erdoğan trappar upp kriget och våldet efter valet.

– Stödet för HDP ökar – jag röstade inte själv i juni, säger Esther Sevim, som är där med Seyhan Demir.
– För oss handlar det om hela mänskligheten. Regimen i Turkiet tycker inte att kurder har något värde. HDP har öppnat nya dörrar och fått stöd även bland särskilt yngre turkar – de har också sett hur AKP-regeringen agerar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!