Diktatoriska artikel 155 mot Katalonien: Svara med generalstrejk

2017-10-25 22:43:27
Den spanska regeringen beslöt i lördags att börja tillämpa den diktatoriska artikel 155 i landets författning. Kataloniens självstyre upphävs, provinsregeringen avsätts och alla organisationer som utmanar ”författningens ordning” kan olagligförklaras. Detta är ett exempellöst angrepp på demokrati och Kataloniens rätt till självbestämmande.
De massdemonstrationer som redan har genomförts mot regeringens Francometoder måste nu följas av generalstrejk, manar CWI i Katalonien.

Efter de brutala polisövergreppen mot folkomröstningen den 1 oktober trappar den härskande klassen och den spanska staten upp sin anti-demokratiska offensiv mot Kataloniens folk.
Efter att de två självständighetsaktivisterna Jordi Cuixart och Jordi Sánchez fängslades har nu PP-regeringen med stöd av socialdemokratiska PSOE och högerpopulistiska Cuidadanos (Medborgarna) börjat tillämpa artikel 155 i författningen.

Den revolutionära krisen i Katalonien har i huvudsak två politiska orsaker: dels den spanska borgarklassens nationella förtryck och den centralistiska statsmakten, som vägrar erkänna att Katalonien är en nation och förkastar rätten till självbestämmande, och dels den frustration och ilska som den kapitalistiska krisen har skapat med arbetslöshet, nedpressade löner, osäkra jobb och framtidsoro.
I likhet med tidigare kamp för nationellt självbestämmande är dagens kamp förenad med klasskampen vilket sammantaget genererar en extraordinär revolutionär potential.
PP, Cuidadanos och PSOE samt borgerlig media hävdar alla att man försvarar ”demokratin” och ”rättsstatens principer”, men deras handlingar ger den sanna bilden av den stat som 1978 års ordning vilar på: brutalt polisvåld och repression mot de som fredligt försöker hävda sin mening.
De hyllar de katalanska kapitalisterna som chockerar folket genom att hota med att skapa kaos och ekonomisk ruin. De stänger alla dörrar till dialog och tillämpar artikel 155 samtidigt som de tittar bort när våldsamma fascister går till angrepp. Denna reaktionära front, som samlas bakom spansk chauvinism, tar i skydd av sin författning till vilka lögner och medel som helst för att slå ner Kataloniens kamp för nationellt självbestämmande.

De senaste 15 dagarna har över 700 företag sagt att de flyttar sina huvudkontor från Katalonien. Statens roll som ett instrument för dominans för kapitalisterna har också blivit tydligare än någonsin.
Folkomröstningen den 1 oktober olagligförklarades med hänvisning till författningen, men på mindre än 24 timmar stiftades en ny lag som gjorde det möjligt för Caixabank och andra stora företag att fly Katalonien och få till stånd en ekonomisk kollaps.
Allt detta visar hur långt den härskande klassen är beredd att gå för att försvara sina intressen mot massorna.

Det enda sättet att konfrontera dessa attacker är att bygga en massrörelse och argumentera för att framtidens Katalonien ska tjäna arbetarklassen, ungdomen och folket, det vill säga att kämpa för socialistiska krav och åtgärder.
Ett socialistiskt Katalonien där republikens avgörande ekonomiska sektorer är förstatligande under arbetarnas demokratiska styre och kontroll för att för förhindra kapitalisternas sabotage.
Tidigare erfarenheter visar mycket tydligt att en katalansk republik inte kan bli verklighet utan att man tar makten från den oligarki som under de senaste fyra decennierna har allierat sig med den centralistiska statsmakten mot massorna.
Det är dags att bygga en stark vänsterfront i Katalonien som med ett revolutionärt och anti-kapitalistiskt program tar kamp för en katalansk republik och en socialistisk samhällsomvandling: För en generalstrejk – utvidga och förena de kommittéer (CDR) som bildades till folkomröstningens försvar.
Vi måste ta steg som ger massrörelsen en styrka som till och med övertrumfar den som visades vid folkomröstningen den 1 oktober och generalstrejken två dagar senare. Den strejk som elev- och studentfacket Sindicat d’Estudiantes har kallat till den 25 och 26 oktober utgör ett viktigt steg i den riktningen.

Svaret på tillämpningen av artikel 155 måste bli generalstrejk. Demonstrationer räcker inte. Katalonien måste lamslås helt.
Izquierda Revolucionaria (CWI) manar CUP, Podemos, Catalunya i Comú, ERC och alla kämpande fackföreningar att omedelbart organisera en massiv och en i tid obegränsad generalstrejk för att besegra statens förtryck och vinna en katalansk republik. Varje stor arbetsplats behöver bli till en spjutspetsi kampen. Om vi ska segra måste kamprörelsen bli till en arbetarklassens rörelse. Av absolut vikt är också att kommittéerna till folkomröstningens försvar utvidgas, får fotfäste i varje större bostadsområde och blir demokratiska organ som representerar masskampen.
Ledarna för vänsterpartierna Unidos och Podemos och de fackliga topparna i CCOO, UGT och CGT måste överge sin passiva hållning. Om inte blir det upp till vänster- och gräsrotsaktivister och sociala rörelser att organisera kampen underifrån och över huvudet på de ledare som sviker.

Avgörandets stund är nu. Alla som är beredda att kämpa för djupgående och bestående politiska och ekonomiska förändringar måste gå med i ett organiserat motstånd mot reaktionen som förenar kampen för Kataloniens rätt till självbestämmande med kampen för en socialistisk samhällsomvandling. ■


Kupp mot demokratin – kamp för ett socialistiskt Katalonien 

Med stöd av socialdemokratiska PSOE, de nyliberala reaktionärerna i Ciudadanos och en statsapparat som ärvt från Francodikaturen har Spaniens PP-regering genomfört en kupp mot demokratin i Katalonien. Bakom PP-regeringen står även EU.
– Detta är det värsta attacken som skett mot ett regionalt självstyre sedan diktatorn Franco, sa Carles Puigdemont, Kataloniens regionpresident i ett tal den 21 oktober, som dock inte gav något svar på hur denna attack ska bekämpas mer än att Kataloniens parlament ska samlas på torsdag för att diskutera det nya läget.
Puigdemonts vacklan och misstro mot kampen står i bjärt kontrast mot viljan att svara regeringen som på nytt visades på lördagkvällen i form av en halv miljon som demonstrerade i Barcelona mot de diktatoriska attackerna. Studenternas och elevernas strejk i Katalonien den 25 och 26 oktober visar vägen vägen framåt.
Kampen för en katalansk republik är direkt sammankopplas med den sociala kampen mot den kapitalistiska ordning som skyddas av staten och den borgerliga författningen med dess artikel 155.
• För en socialistisk republik i Katalonien och en federal socialistisk republik baserad på fri och frivillig union av de folk och nationer som nu utgör den spanska staten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!