Direktörerna blåser till strid mot LO

2013-01-28 12:48:29
– Heltokigt! En dörr i ansiktet på oss, skrek Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv efter LO:s beskedliga förslag om vinstbegränsning inom välfärden.

Direktörer och högerpolitiker låtsas som om det handlar om ”valfrihet”.
I SVT:s Aktuellt ställdes frågan om ”vilka företagare som vill driva ett vårdföretag” om LO:s förslag drivs igenom.

Här är vad det verkligen handlar om:
  1. Caremaskandalerna. Äldre som svälter, vanvårdas och t o m har dött i privat äldreomsorg (eller kommunal som har tvingats ligga lika lågt för att ”konkurrera”).
  2. Riskkapitalisterna. De som gör vinster på uppemot 30 procent – pengar som de får av kommuner och landsting för att driva skolor, vårdcentraler och äldreomsorg.
  3. Pressen på personalen. De privata bolagen har 10 procent färre anställda. I hälf­ten av den enorma privata äldreomsorgen i Stockholm saknas kollektivavtal.

Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna tar nu strid för att försvara sina profiter, inget annat. De säger ju öppet att de aldrig skulle driva verksamheterna om vinsten bara var 2-3 procent, som i LO:s huvudmodell. Deras argument är myter:
”Idag har vi mångfald”.
SVAR: Ett fåtal storföretag dominerar, t ex skolkoncernen Academedia som tjänar pengar på gymnasieskolor med 20 000 elever.
”Företagarna har satsat sina sparpengar.”
SVAR: Tvärtom, de har ökat sina förmögenheter genom anslagen från kommuner och landsting. I flera fall har vårdcentralerna varit rena gåvor till de nya privata ägarna
”Vad ska hända med de 100 000 som jobbar privat?”
SVAR: Om kommunerna återtar verksamheten blir det fler jobb, inte färre. När direktörerna varnar för ”hur det var förr” ska man veta att 100 000 fler arbetade med vård och omsorg i Sverige för 20 år sedan.
”De vill ta bort valfriheten”.
SVAR: Lagen om valfrihet är till för att skapa nya marknader för privat kapital. De äldre har ingen möjlighet att välja en bättre äldreomsorg när alla verksamheter enbart är ute efter vinster och ”besparingar”.
”LO hoppar på den privata företagsamheten”.
SVAR: LO-ledningens blygsamma förslag är i själva verket ett svar på kraven från 80-90 procent av befolkningen som vill driva bort just de privata vinstjägarna från skolan och vården. Svenskt Näringsliv är helt i otakt med den ilska som jäser underifrån.
LO:s förslag är tekniskt krångligt med en ny form av bolag och det lämnar stora kryphål för aktiebolagen att fortsätta göra vinster. Men Svenskt Näringsliv vill ha strid och LO måste nu svara.

– Rättvisepartiet Socialisterna (RS) uppmanar LO att ta upp Svenskt Näringslivs kastade handske. Det finns inget utrymme för kompromisser och eftergifter. Låt det bli en strid om vinstintresset i välfärden, säger RS ordförande, Per-Åke Westerlund.
I grunden handlar det om en strid mellan kapital och arbete, om fördelningen av samhällets resurser och vilka som ska ha makten över vård, skola och omsorg. Om behoven ska styra krävs en demokratisk socialistisk politik som tar strid mot kapitalisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!