Dödsolyckan i Kista

2008-07-23 15:04:48

foto: Nils Kaza
En person dog och två skadades när en gångbro rasade i Kista centrum. För tunna balkar kan vara en orsak till olyckan. Bilvägen vid byggarbetsplatsen hade inte tillstånd att vara öppen.

En byggnadsarbetare avled och två personer skadades allvarligt efter ett byggras i Kista. Nu väcks frågor om bristande arbetsmil­jö- och trafiksäkerhet.
Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan har även visat att allvarliga konstruktionsfel har förekommit.

Det var tisdagen den 15 juli som en nyutbyggd sektion av Kista Galleria rasade ner på Hanstavägen. En personbil krossades av de tunga betongblocken som rasade ner från tio meters höjd.
Att bygget överhuvudtaget fick pågå ovanför den trafikerade bilvägen utan att den spärrades av är häpnadsväckande.
Byggherren, Kista Galleria, som har huvudansvaret för bygget, har inte haft någon godkänd trafikan­ord­ningsplan från trafikkontoret.
Arbetsmiljöverkets utredning har visat att det var en för tunn stålbalk som gav vika och orsakade raset. I de ursprungliga ritningarna var stålbalken 25 mm tjock, men den man använde var endast 7 mm tjock. Den mycket tunnare balken hade behövt förstärkningsjärn för att hålla, något som byggföretaget Ruuki Construction tydligen har struntat i, fast det faktum att man inte följt de ursprung­liga ritningarna är skrämmande nog.

stora brister i arbetsmiljön har också uppdagats efter olyckan. Byggnadsarbetare som arbetade på hög höjd saknade säkerhetsselar, något som kunde ha räddat dem från att hamna under rasmassorna.
– Hade vi kommit på inspektion så hade vi stoppat bygget omedelbart, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Lundin till Svenska Dagbladet.
Forskning har visat att bristande arbetsmiljösäkerhet har blivit allt vanligare på byggarbetsplatser. Antalet dödsfall i byggsektorn har ökat med 30 procent de senaste tre åren.
Det har bland annat kommit fram att man under renoveringen av Stockholms rådhus inte heller haft säkerhetsselar till de byggarbetare som arbetat på hög höjd.
Detta är mycket chockerande när fallolyckor hör till de allra vanligaste olyckorna inom byggbranschen.
Lärdomen som vi kan dra av o­lyckan i Kista är att byggföretagen sätter vinstintresset i första hand och allmänhetens och byggarbetarnas säkerhet i andra hand.
Nils Kaza

 fakta ▼
  • Enligt Arbetsmiljöverkets delrapport har antalet dödsolyckor inom byggsektorn ökat med 30 procent på tre år.
  • 36 personer dödades i arbets­platsolyckor under årets första halvår, förra året dog 16 personer och året innan 11.
  • Sju av tio byggnadsarbetare som är över 50 år har genom sitt arbete fått bestående skador eller åkommor som påverkar deras förmåga.
  • Samtidigt skär regeringen ned anslaget till Arbetsmiljöverket, varför antalet inspektioner riktade mot byggsektorn kommer att minska med 20 procent.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!