Drakoniska nedskärningar hotar Sahlgrenska

2016-01-13 12:10:59
I år planeras nedskärningar med 260 miljoner kronor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg. Det innebär att åtminstone 400 tjänster försvinner. Socialdemokraterna skyller på Moderaterna, samtidigt som de menar att detta kommer att ske naturligt när befintlig personal slutar utan att ny tillsätts.

Förutom att 400 tjänster ska bort ska en hel BB-mottagning stängas och hjälpen för diabetes begränsas, enligt Göteborgs-Posten den 5 januari. Under många år har vården, inte bara i Västra Götalandsregionen, drabbats hårt av nedskärningar av såväl de rödgröna som Alliansens nedskärningspolitiker. 

Det som därför behövs är just en större budget, men det är inget som ansvariga politiker är beredda att skjuta till pengar för. Om de planerade nedskärningarna genomförs kommer budgeten för hälsa och sjukvård i Västra Götaland att ha minskat med strax över 1,7 miljarder kronor sedan år 2012.

Det går att stoppa nedskärningar, men för det krävs ett nytt vårduppror. Krav och upprop måste riktas till fackföreningar som Vårdförbundet och Kommunal på att de måste börja ta kamp för att rädda vården. Rättvisepartiet Socialisterna (RS)  kräver ett stopp på nedskärningarna, en upprustning av vård och omsorg samt att verksamheterna ställs under demokratisk kontroll av personal och brukare. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!