Dublin: 80 000 tågade mot vattenavgifter

2015-09-02 14:27:57


Ytterligare en massiv demonstration i Irland som skakar etablissemanget.

Tiotusentals gick ut på Dublins gator i lördags (den 29 augusti) på den femte protesten mot vattenavgifter sedan de introducerades i slutet av år 2014. Enligt arrangörerna, Right2Water, deltog omkring 80 000  i demonstrationen.

Denna massiva demonstration följer den stora bojkotten av vattenavgifterna, där 57 procent av hushållen har vägrat betala.
Antalet som har protesterat mot vattenavgifterna uppgår nu till otroliga 482 000 personer totalt.
På scenen var det talare från politiska partier, fackföreningar och en talare från ”Jobstown 23”.
De ”Jobstown 23” är 23 aktivister som absurt nog står åtalade för att ha deltagit i en fredlig sittprotest mot vice premiärminister Joan Burton i november i fjol. Bland de 23 finns Paul Murphy från Socialist Party (CWI Irland) och Anti-Austerity Alliance (AAA, Antiåtstramningsalliansen) samt två andra kommunfullmäktigeledamöter för AAA.

Till mångas förvåning fick dock AAA inte tala. Detta beror på Right2Water odemokratiska struktur. Right2Water är en paraplyorganisation mot vattenavgifter där bland annat AAA ingår. Men i Right2Water är det fackförbundet UNITE som har sista ordet och fattar de slutgiltiga besluten.
Mot bakgrund av att man inte fick tala från scenen organiserade AAA ett offentligt möte efter marschen där Paul Murphy talade.

Mötet var lika laddat som demonstrationen.
Paul uppmanade alla som deltog på mötet att ansluta sig till AAA och hjälpa till i bygget av ett genuint vänsteralternativ som är 100 procent emot åtstramningar och som är berett att bryta med kapitalismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!