”Dyrare a-kassa – sen lägre lön”

2006-10-26 15:38:50
Hur drabbas du av regeringens politik?
Offensiv har intervjuat Elisabet Johansson, som vikarierar som lokalvårdare, har två barn och bor i en hyresrätt på Tunastigen i Luleå.

Vad innebär förslaget om försämrad a-kassa för dig?
– Jag kommer inte ha råd att leva helt enkelt. Jag tjänar 91-92 kronor per timme då jag jobbar. Det har varit nog trögt som det har varit att betala 300-400 kronor i månaden i fackavgift och a-kassa. Frågan är om jag kommer att ha råd att vara med i facket. Jag har alltid varit med i facket men de gjorde inget för mig när jag skulle bli omplacerad i kommunen så därför är jag inte så glad på fackledningen.

Vad händer om du skulle få sänkt ersättning till 70 procent när du är arbetslös?
– Egentligen klarar jag mig inte ens på 80 procent. Nu delar jag och min särbo på bilen men den skulle ju ryka direkt.

Vad tror du ligger bakom högerregeringens attacker?
– De vill att man inte ska vara med i facket så att arbetsgivarna kan göra vad de vill och sparka vem de vill. Även om regeringen inte säger det så är det ju så. ”Det ska löna sig att arbeta”: vad det handlar om är att straffa folk. Istället borde man ta från de som har ordentligt med resurser.
– Regeringen vill att vi ska bli mer lågavlönade.

Vad tycker du om idéerna om nya rättviseprotester mot regeringens attacker?
– Det är jättebra och behövs verkligen. Facket måste göra vad de är ålagda att göra. Folk kommer gå ur facket om det inte blir en strid. Facket måste kämpa så att unga ser att det är värt att vara med. Dessutom är det en förberedelse för en riktig strid om lönerna nästa år. Man måste kunna ta till strejk om det handlar om såna här viktiga grejor. Vi måste visa att vi arbetare har något att säga till om.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!