Ecuador: Ny valstrid väntar

2006-10-26 14:42:25
Andra omgången av Ecuadors presidentval den 26 november blir en uppslitande strid. Den den gamle bank- och bananmiljardären Alvaro Noboa ställs mot den 43-årige före detta läraren, ekonomen och finansministern Rafael Correa, som hoppas vinna på stödet från landets 45 procent fattiga.

Noboa, som är det lilla och fattiga landets i särklass rikaste man och kontrollerar inte mindre än 100 banker och företag, fick överraskande flest röster i den första valomgången 15 oktober, 26,8 procent. Därmed förpassade han Correa, som länge lett i opinionsundersökningarna, till andra plats med 22,8 procent.
På tredje plats kom Gilmar Gutierrez med 17,5 procent, som närmast ställt upp som ”stand in” för sin bror, den senast bortjagade presidenten Lucio Gutierrez.
Denne vann det förra presidentvalet 2002 tack vare att han som militär stött det uppror bland ursprungsfolken, arbetare, studenter och fattiga som år 2000 jagade bort hans företrädare, Jamil Mahuad, från presidentmakten. Men Lucio Gutierrez tvingades själv fly landet efter nya massprotester 2005 sedan han grymt svikit sina vallöften.

Högerns röstköp

”Bananmiljardären” Noboa, som demonstrerar sin gudfruktighet genom att avbryta sina valmöten för bön, lovar hundratusentals jobb och bostäder åt de fattiga. Som en försmak på det ”guld och gröna skogar” han utlovar efter en högerseger, delar han på sina valmöten ut rullstolar och penninggåvor till behövande.
Rafael Correa lovar för sin del oförsonlig kamp mot landets korrupta ekonomiska och politiska elit för att, som han säger, ”ta tillbaka vår olja, vårt land, vår framtid”.
Det stöd Correa får bygger till stor del på att han som finansminister under den tillförordnade reservpresidenten Palacio lät landets oljefond finansiera sociala program och därför sparkades sedan Världsbanken stoppat nya lån till Ecuador.
Valet följs med stor oro i Washington på grund av Correas opposition mot USA:s tillgång till flygbasen Manta, som används för spaningsflyg mot gerillan i Colombia, och hans krav på att omförhandla kontrakten med de utländska oljebolagen. Något som också får Noboa att kalla Correa en ”vän till terrorister, en vän till Chávez och en vän till Kuba”.

”Medborgarrevolution”

Rafael Correa säger också nej till ett frihandelsavtal med USA och visar fingret åt landets egen politiska elit genom att låta sitt parti, Allianza País, bojkotta det samtidiga valet till parlamentet. Denna tummelplats för Ecuadors korrupta elit vill Correa ställa åt sidan med en ”medborgarrevolution” och val till en ny konstituerande församling.
Den första valomgångens röster splittrades mellan 13 kandidater. Att Correa ändå bara fick 23 procent av rösterna beror på en djup misstro mot populistiska frälsarfigurer, som gång på gång svikit ursprungsfolkens och de fattigas förhoppningar. Ursprungsfolkens rörelse, CONAIE, och politiska gren, Pachakutik, föredrog att ställa upp med sin egen kandidat, Lucio Macas, som dock bara fick 2,2 procent.
Att ”ut med dem alla” är en vitt utbredd stämning bekräftades av ett nästan 30-procentigt valskolk, trots att valdeltagandet är obligatoriskt för alla mellan 18 och 65 år. Nästan 15 procent av dem som röstade valde att rösta blankt eller fick sin röst underkänd.
Ändå speglar den andra omgångens val – mellan landets rikaste man och Correa, en före detta lärare som arbetat bland höglandets ursprungsfolk och vill svepa hela parlamentet åt sidan – Ecuadors enorma sociala polarisering.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!