Efter 10 år av kamp får Laziz permanent uppehållstillstånd

Migrationsverket ockuperades i två omgångar i november 2013 – en av alla aktioner som har genomförts för Lazizs rätt till asyl (Foto: Offensiv).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Efter tre omgångar av kamp mot utvisningshot kommer det efterlängtade beskedet om permanent uppehållstillstånd för Laziz Sharifov.

Tusentals har kämpat för Laziz Sharifov och hans familjs rätt att stanna i Sverige; namninsamlingar har spridits, demonstrationer organiserats, Migrationsverket ockuperats och juridiska hinderbanor övervunnits.
Laziz blev svensk boxningsmästare i 64-kilosklassen år 2016 och är idag proffsboxare med många segrar i bagaget. 
Familjen Sharifov tillhör minoriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Laziz har tidigare grannar och vänner som har dödats och Laziz själv misshandlades innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.
Trots de starka skyddsskälen har Migrationsverket försökt utvisa Laziz ett flertal gånger.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpade för Laziz och hans familjs rätt att stanna redan 2010 med bland annat demonstrationer och en namnlista som en stor del av kommunfullmäktige skrev under. Utvisningen stoppades.
År 2013 kom nästa hot om utvisning. Då samlades över 6 000 personer i kampanjen för Laziz och hans familj, Migrationsverket ockuperades av kampanjen och Asylrörelsen Stockholm både den 6 och 11 november, och stora idrottsprofiler uttalade sitt stöd för Laziz.
Laziz tvångsutvisades i december 2013, men kunde återkomma sex månader senare tack vare ett arbetstillstånd med Haninge boxningsklubb som kampanjen tog initiativ till.

Men sen kom nästa dråpslag; Under våren 2017 menade Migrationsverket att villkoren i avtalet inte hade uppfyllts och avslog ansökan om att förnya arbetstillståndet. Det företag som 2014 genom ett sponsoravtal med Haninge boxningsklubb skulle finansiera Laziz anställning på boxningsklubben fullföljde inte sina åtaganden. 
Oavsett var Migrationsverkets beslut att straffa Laziz för detta oacceptabelt, särskilt med tanke på de starka asylskälen och den starka anknytningen. 
Migrationsverkets avslag var ett resultat av S-MP-regeringens nya migrationslagar, vilket i princip avskaffade asylrätten; permanenta uppehållstillstånd avskaffades, krigsflyktingar fick endast rätt att stanna i tre månader, politiska flyktingar i tre år och föräldrar splittrades från sina barn.

Efter det senaste utvisningshotet mot Laziz organiserades nya demonstrationer och upprop med flera tunga idrottsprofiler. Genom kampanjen vaskades nya sponsorer som möjliggjorde ett nytt arbetstillstånd fram. Och den 11 mars kom äntligen beskedet om permanent uppehållstillstånd.
– Äntligen kan Laziz slappna av och fokusera på boxningen. Alla, inte minst inom idrottsvärlden som har engagerat sig och på olika sätt hjälpt till, ska ha ett stort tack. Det är fantastiskt att så många har tagit strid för att Laziz ska få stanna i det land som är hans hem. Men det är fruktansvärt att andra som inte har samma skyddsnät riskerar att utvisas, säger Natalia Medina, aktiv i RS och Stockholms Arbetares Idrottsförening – AIF Boxning som tog initiativ till ett upprop för Laziz rätt att stanna med 28 undertecknande sportprofiler på SVT Opinion.

Väldigt många insatser ligger bakom denna seger. Vi från Rättvisepartiet Socialisterna vill tacka alla som demonstrerat och engagerat sig och rikta särskilda tack till Laziz tränare Vido Ratković, advokat Lisa Af Jochnick samt Henrik, Gunnar och Johanna Netz från Foderboden i Haninge.
– Kampanjen och den stora upp­slutningen var oerhört viktig för att stoppa utvisningen, alla tre gånger. Det visar att kamp och organisering lönar sig, säger Lina Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna som kämpat för Laziz med familj sedan 2010.
Nu fortsätter kampen mot den inhumana flyktingpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!