Efter valfarsen i Afghanistan

2009-08-26 15:12:04
Inga valresultat, men allt fler uppgifter om valfusk, har hittills sipprat ut om det afghanska presidentvalet. Enligt den av presidenten Hamid Karzai utsedda så kallat Oberoende valkommissionen har samtidigt deltagandet rasat från 70 procent i det första valet 2004 till 40-50 procent nu. Detta trots att valet skyddades av 100 000 utländska soldater, varav 62 000 från USA och drygt 400 från Sveriges Natoledda Isafstyrka.
”Jag har klargjort betydelsen av att valprocessen uppfattas som fullt rättvis”, förklarade Carl Bildt under sitt besök i Afghanistan före valet. Desto pinsammare är det att EU:s observatörer uttalat sig så positivt om valet, trots att de knappt besökt några vallokaler och dragit på sig frän kritik från Human Rights Watch. ”EU:s skattebetalare har inte betalat miljoner euro för att den här delegationen ska sända hem ogrundat goda nyheter”, säger HRW-forskaren Rachel Reid enligt TT.

Att valet alls kunde genomföras trots att talibanerna hotat att skära fingrarna av dem som röstat har utan grund kallats en ”seger” av svenska media. Enligt den afghanska stiftelsen Free and Fair Election Foundation (FEFA) har det i stället förekommit massivt valfusk. Det talas om utbrett röstköp och män som kommit till vallokalen med hela lådor av röster. FEFA vittnar om hur de sett 500 röstkort delas ut till en man, och tror att 3,5 miljoner av de 17 miljoner utdelade röstkorten har utfärdats till minderåriga.
International Crisis Group varnade redan i juni för sto­ra oegentligheter i röstregistrering­en. I flera provinser har antalet röstkort vida överträffat befolkningens an­tal. Provinsen Nuristan fick enligt Newsweek 443 000 röstkort, trots att den bara har 130 000 invånare! I Pansjirdalen med 137 000 invånare har 190 000 väljare registrerats. Antalet registrerade kvinnor har ofta, som i provinserna Paktika och Kost, kraftigt överstigit antalet registrerade män. I provinsen Logar söder om Ka­bul var 36 000 kvinnor, men bara 14 000 män, registrerade.
Läget i Af­ghanistan blir trots den svenske försvarsministern Sten Tolgfors amsagor allt sämre. Oavsett valutgången har stödet för Karzai undergrävts av krigets förödelse, ökad korruption och allt fler ruttna avtal med gamla krigsherrar.
Sedan motståndet ökat kraftigt har fler amerikaner och andra utländska soldater dött sedan mars i år än under hela tidsperioden 2001-2004. Därmed har också kritiken mot både kri- get och Karzais korruption skärpts även i USA och Storbrittannien.

Den pakistanske Afghanistanexperten Ahmed Rashid lägger i sin tur huvudansvaret för den ökade korruptionen på Västs svek mot alla löften om återuppbyggnad. I ett försök att säkra valsegern har Kar­zai drivits att åter liera sig med alla de mest blodsbesudlade krigsherrar och opiumbaroner som han försökte distansera sig från 2004. Det gäller t ex den terroriststämplade Hekmatyar, den tadzjikiske krigsherren Fahim och den uzbekiske krigsförbrytaren Dostum som nu har återvänt från sin exil i Turkiet till ”svenska” Mazar-i-Sharif.

I en uppgörelse med flera hazariska krigsherrar har Karzai inte bara lovat ministerposter och ökat självstyre, ut­an har också stiftat en ny familjelag för shiamuslimska kvinnor som gör dessa livegna. Enligt lagen skulle inte en kvinna kunna gå utanför hemmet utan sällskap av en manlig släkting, eller kunna vägra mannen sex annat än av medicinska skäl.
Med USA:s goda minne utfärdar Karzai nya inviter om en maktdelning även med de pashtunska talibaner, inklusive Mulla Omar, som är beredda att kapa banden till al-Qaida. Barrack Obamas nya strategi lär gå ut på att vinna tid för detta med fler soldater till Afghanistan – vilket knappast ger mer resurser för återuppbyggnad. För Af­ghanistans arbetare, kvinnor, ungdomar och fattiga är valet mellan allt fler utländska stöveltramp och krigsherrarnas och mullornas diktatur ett val mellan pest och kolera. Sverige ut ur Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!