Ehn rensas ut – rasismen är kvar

2013-03-19 15:01:14
Jimmie Åkesson vill att Sverigedemokraterna ska ses som ett ”normalt parti” i media och i riksdagen. Han vill också stärka sin makt över partiets pengar och positionerna i SD-toppen. Det är huvudskälen till utrensningen av Patrik Ehn och 11 andra sverigedemokrater.

SD-toppens dilemma är att de vill bli accepterade, men samtidigt behålla sin profil som ”annorlunda”, med fortsatt stöd för partiets rasism och fördomar.
Samma dag som uteslutningarna berömde Jimmie Åkesson de uttalanden om ”blonda och blåögda” som Tobias Billström gjort.
Patrik Ehn var SD:s ledare i både Västra Götalands regionfullmäktige och i Göteborgs kommun. Hans nazistiska bakgrund var ingen nyhet, inte heller hans band till rasistorganisationer eller kommentarer på internet.
Sverigedemokraternas uppgång i opinionen beror på det växande missnöjet med regeringens politik, som särskilt på grund av den ”rödgröna” oppositionens svaghet gett utrymme för rasism och högerpopulism.

I den senaste sammanvägningen av alla opinionsmätningar hamnade SD på 10,8 procent. Det är än så länge ett passivt stöd. Ledande Sverigedemokrater har därför kämpat om makten över de positioner och de pengar som ökat väljarstöd kan ge.
Bristen på ett stort antirasistiskt alternativ som också utmanar högerpolitikens orättvisor gjorde att SD fortsatte att öka i stöd även efter att filmen från järnrörsnatten visat SD-topparnas öppna rasism och sexism.
Uppgången i opinionen ger Jimmie Åkesson utrymme att agera. Patrik Ehn fick sympatiyttringar bland Västsveriges SD-politiker och av en del på hatsidan Avpixlat, men också stödkommentarer av folk som tycker att han är en skicklig taktiker.
Striden i SD reflekterar också olika strömningar bland rasister. SD-toppen och Jimmie Åkesson försöker vinna stöd med skrämsel om ”hotet från islam”. Denna rasism är en grundpelare inom SD, vilket förklarar varför Kent Ekeroth kunde sitta kvar i partitoppen även efter järnrörsfilmen.
Rasismen är en integrerad del av Sverigedemokraterna. I en lång intervju i Dagens Samhälle förespråkar Jimme Åkesson ”en minskad asylström”, varnar för ”islam” och säger att ”svenskarna måste återvinna sin egen identitet och stolthet över att vara svensk”.

Åkessons och Ekeroths linje ligger nära organisationer som English Defence League och sammanfaller i mycket med massmördaren Anders Behring Breiviks manifest.
Åkesson varnar i intervjun för att en ”ohelig allians mellan liberaler och marxister” lett till en urvattning av den ”nationella identiteten”.
EDL:s marscher mot islam, som även innehållit israeliska flaggor, har kritiserats av nazistiska grupper som håller fast vid judar som sina huvudfiender. Gemensamt för båda riktningarna är hatet mot socialister och feminister.
Patrik Ehn verkar ha tillhört en gruppering inom Sverigedemokraterna  som ville ha en fot i båda lägren. Hans position i Västsverige och i partiets valberedning gjorde honom till ett potentiellt hot.
Redan Jimmie Åkessons brev om ”nolltolerans” i höstas kan ha haft Ehn som måltavla. Ett 40-tal personer har utretts, varav flera gått ur själva och 12 nu uteslutits efter det sex timmar långa extramötet i måndags. Att en del av dessa lätt gått över till nazistiska Svenskarnas Parti säger mycket om åsikterna hos dem som är aktiva i SD.

Den här utrensningen är inte den sista och förändrar inte SD:s rasistiska karaktär.
I helgen hamnade fokus på Mats Degerlind, redaktör på SD-Kuriren och förgrundsfigur på Avpixlat. Degerlind twittrade bland annat att ”En nation och ett folk ska reproducera sig själv och sin särart”.
Jimmie Åkesson är ute efter att upprätta disciplin, men kommer inte att tona ner islamofobin och propagandan om den påstådda massinvandringen. Han vet att SD:s linje har stöd även bland en hel del moderater. Dagens Samhälle skriver att ”var tredje moderat ordförande i kommunstyrelsen att Sverige bör ta emot färre flyktingar än i dag”.
SD:s förhoppning är en dansk utveckling, där SD liksom förebilden Dansk Folkeparti skulle bli stödparti till en högerregering.
En sådan utveckling, kombinationen av högerns nedskärningar och upptrappad rasism, är ett hot mot alla löntagare. Fackföreningar, antirasister, vänsterorganisationer, ungdomar och arbetare behövs i kampen mot rasism och högerpolitik.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!