Elever och lärare stödjer familjen Sharifova

2011-04-06 15:38:12
Tillsammans med sin bror och klasskamrater organiserade Gunnel en protest för sin familjs rätt till asyl. I en styrkeuppvisning samlades 500 skolungdomar och lärare i Falkenberg.

Först gick demonstrationen till kommunfullmäktige där nervösa politiker antog ett stöduttalande till Gunnel och hennes familj.
Därefter gick man ner till polisstationen, för att säga ifrån att varje polis har ett val att inte gripa eller utvisa Gunnel och hennes familj. På vägen till polisstationen ropade skolungdomarna: ”Gunnel! Gunnel! Hon är snäll!”, och besvarades med: ”Hon är inte kriminell”.
Polisen i Falkenberg försökte hota med att demonstrationen var olaglig, vilket inte stämmer. Ungdomarna lät sig dock inte skrämmas.
Rättvisepartiet Socialisterna var inbjudna och gav fullt stöd.

Dagen innan protesten träffade Offensiv föräldrarna Manned och Gunnar Sharifova inne på Sagåsens flyktingfängelse.
De flydde till Sverige från Uzbekistan med sina två barn Gunnel och Ceyhun för fyra år sedan, men fick avslag på sin asylansökan. I två år gömde sig föräldrarna separerat från barnen för att de skulle slippa att deporteras. Men till sist orkade de inte mer.
– När vi frivilligt ankom till flyktingenheten i Kållered sa de åt mig att vänta, efter tjugo minuter kom flera poliser och handbojade oss trots att vi kom dit självmant, berättar Manned.
Nu har föräldrarna suttit inlåsta sedan början i mars. Vid tre tillfällen har Gunnar fått uppsöka akutvård på grund av sin dåliga hälsa.
– Jag har ont i mitt hjärta, säger mamma Gunnar med tårar i ögonen. I fyra år har jag ätit antidepressiva och i två år kunde jag inte träffa mina barn.
– Vi älskar den hjälp vi fått av vanliga människor, men av Migrationsverket har vi blivit behandlade illa, säger Manned.
Som turkisk minoritetsbefolkning utsattes familjen för våld, förtryck och förföljelse i Uzbekistan och kan inte återvända, de behöver asyl i Sverige.
Thomas Trägårdh
Klara Mäkitalo

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!