Eleverna strejkar för lärarjobben

2013-04-12 09:05:44

foto: Elias Theodorsson
Isabella de Miranda.

På Schillerska gymnasiet i Göteborg pågår just nu förberedelser inför skolstrejken mot de av kommunen planerade nedskärningarna (20 lärare försvinner på nämnda gymnasium, 100 sammanlagt på de kommunala gymnasierna över hela staden).

En grupp engagerade elever har tagit initiativet till skolstrejken och i onsdags hölls ett möte för att ­informera om strejken.

Isabella de Miranda, som går i ettan på estetprogrammet säger:
– För att stoppa nedskärningarna behövs mycket ljud. Elever från hela Göteborg måste inse att detta berör inte bara Schillerska, Hvitfeldtska och kommunala skolor. Om politikerna och samhället får intrycket att det är okej att skära ner på gymnasie­skolan, varför skulle det inte göra detsamma på grundskolorna?
– Som jag ser det så behöver Göteborgspolitikerna inse att de ­pengar som finns måste till skolor om Sverige ska fortsätta att vara det landet det är. Många har kämpat och jobbat väldigt hårt för att vi ska ha skolsystemet vi har. Nu ska vi inte ta ifrån dem vad de jobbade för. Eleverna är framtiden och vad vi investerar idag på dem är det vi förväntar oss av framtiden.

Hur är stämningen i din klass och på skolan, talas det mycket om nedskär­ningarna och hur de skulle påverka er?
– Några i min klass är väldigt upprörda kring det och verkligen ­beredda att kämpa emot nedskärningarna. Alla är definitivt emot det men de flesta gör inte så mycket åt saken.
– I skolan som helhet pratas det mycket om det, det är många som är engagerade. De har förklarat för oss ganska tydligt hur det kommer att påverka oss, speciellt ettorna som får ett mycket mindre urval av kurser.

Vad tror du behövs för att de ska ­göra det, alltså ta steget från irriterad till att aktivt göra motstånd?
– De måste bli personligt påverka­de av nedskärningarna. De måste känna att det kommer att påverka och förhindra deras utveckling. När ens drömmar blir hotade, då vågar man stå upp och blir verkligen arg, men så länge man är för blyg och o­rolig för vad andra kommer att tycka och tänka så blir man bara irriterad.

Vad tycker du om initiativet till att skolstrejka?
– Jag tror att om skolstrejken får uppmärksamhet så kanske det ­hjälper till att stoppa det hela. Men antagligen behövs det mer demonstrationer och mer press ifrån media.
– Strejken kommer vara onsdagen den 17 april. Den dagen går alla först till skolan som vanligt, för att sedan, klockan 10.00, tåga ut på skolgården där diskussioner kommer att organi­seras och tal och underhållning erbjudas. Beroende på resultatet och responsen på den dagen, kommer de strejkande att ta ställning till om även nästa dag blir en strejkdag. En tvåda­gars skolstrejk skulle bli en upptrapp­ning i skolkampen och signalera att eleverna menar allvar.
– Strejken har potential att sprida sig till fler drabbade skolor. Engagerade kommer att lägga tid på att sprida upproret och uppta kontakter. De närmsta dagarna kommer tid och energi att läggas på att samla så många som möjligt till ovan nämnda stormöte.

En av de involverade i detta arbete är andraårseleven Einar Algotsson Huss:
– Vi kommer dels informera dem som anmält extra intresse via ­telefon, sedan kommer vi även gå runt bland klasserna på Schillerska för att informera samtliga elever. Posters och flygblad ska också tryckas och sättas upp/delas ut.

Vad händer efter strejken?
–  Vi kommer såklart att ­fortsätta att kämpa mot nedskärningarna av lärare och för en högre skolpeng i Göteborg. Exakt vad vi kommer att göra och hur det ska göras är något som Projektgruppen och skolans elever får sätta sig och diskutera. Men klart är det att kampen inte upphör bara för att strejken är över.

Elias Theodorsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!