En allians för lönedumpning

2016-02-10 10:25:03

foto: Andia Ghafouri / Näringsdepartementet


Samtidigt som EU-ländernas regeringar tävlar om vem som bygger de högsta flyktingmurarna tävlar de svenska partierna om vem som är beredd att gå längst i rasistisk splittring. Att försämringar för flyktingar ska öppna vägen till nya borgerliga systemskiften och antifackliga förslag samt sänkt ersättning i socialförsäkringar står helt klart efter Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas senaste utspel.

Som ett eko av det rasistiska Sverigedemokraterna påstår Moderaterna att människor som kommer till Sverige får ”för mycket” i bidrag. M vill därför föreslå sänkt underhållsstöd och sänkta barnbidrag till nyanlända för att på så sätt tvinga dem till att ta otrygga, lågavlönade jobb utan kollektivavtal. Kristdemokraterna har lagt ett förslag om introduktionsanställningar utan kollektivavtal och där lönen är 75 procent av lägstalönen. Centerpartiet går ännu längre med sitt krav på att fack och arbetsgivare ska förhandla fram särskilda låglöneavtal för nyanlända. Om inte hotar Centerpartiet med att stifta en tvångslag som ger nyanlända lägre ingångslön och sämre villkor än andra arbetare.

Centern säger inte hur mycket lägre lön som nyanlända ska få. Men för fyra år sedan la Centern fram ett förslag om sänkta ingångslöner för både unga och gamla i allmänhet och undersköterskornas i äldrevården i synnerhet:
– Jag tror att det [ingångslönerna i bland annat äldrevården]  behöver ner kanske 20-25 procent, och i vissa branscher kanske det handlar om ännu lägre ingångslöner, sade Annika Qarlsson, Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, till radions Ekot den 22 mars 2012.

C, KD och M vill i skydd av regeringens attacker mot flyktingar riva ned ytterligare hinder mot en låglönemarknad. Det är det som högern åsyftar till när man talar om att ”sänka trösklarna till arbetsmarknaden”.
Förutom sänkta ingångslöner  har exempelvis Centern länge krävt att det som finns kvar av lagen om anställningsskydd (las) ska bort och att förtur till anställning, för till exempel uppsagda eller vikarier, bör slopas. Centern har också vid ett flertal tillfällen rest krav på  ytterligare inskränkningar i strejkrätten.

I regeringens och Allianspartierna uppgörelse om flyktingpolitiken i oktober togs ett nytt steg  mot en låglönemarknad när Moderaterna fick igenom sina förslag om utvidgade rutavdrag och YA-jobb utan kollektivavtal. Sporrad av bland annat den uppgörelsen vill Centerpartiet nu införa en löneapartheid. Då, i oktober,  hördes inte ord av protest från LO- och TCO-ledningen.

Nu känner sig dock fackledningen (LO) manad att ta avstånd från Alliansförslagen samtidigt som man lägger krokben på sig själv genom att både berömma regeringen och mana till mer samarbete med exempelvis C och andra högerpartier.

Kampen mot rasistisk splittring är en kamp mot högerpolitik och låglönemarknad – för lika villkor på arbetsmarknaden och att svenska kollektivtal ska gälla för alla. Det omedelbara svaret  på de upptrissade försöken att använda flyktingkatastrofen som en ursäkt för lönedumpning är att facken tar fajten i avtalsrörelsen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!