En budget fientlig mot välfärd och folk

av Stefan Lundqvist

M- och KD:s budgetförslag går i riktning mot en nattväktarstat (Foto: Wikimedia Commons / Centerpartiet).

Vårbudgetens order från M och KD är inte fler lärarassistenter – där blir det halt! Men ännu fler poliser? Framåt marsch!

M och KD nöjer sig inte med att ha fått igenom sin drakoniska så kallade ”servettskiss till budget” i december. I sitt förslag till vårbudget fortsätter partierna positionera sig högerut, allt närmare en ”nattväktarstat” där trygg välfärd för alla helt skalas bort eller säljs ut till privata vinstintressen.
När regeringen i sin vårändringsbudget föreslår att 232 miljoner av miljardsummorna som redan budgeterats till Polisen anslås till Kriminalvården eftersom de ska överta transporter från polisen ser högerpartierna det som en ny möjlighet att framstå som de pålitligaste alternativen för lag och ordning och i förlängningen trygghet. M och KD tycker nu att Polisen ska få behålla miljonerna och att Kriminalvården ska få nya miljoner till sina transporter. I detta fall argumenterar de inte för sparsamhet och effektiv användning av skattemedel.

Högeralliansen har svårt att angripa regeringens vårändringsbudget som redan präglas av januariavtalets nyliberala högerpolitik. Men regeringens miljösatsningar angrips. M och KD vill återigen riva upp förslaget till flygskatt och avslår alla förslag som beskattar företagen som till exempel en ny kemikalieskatt.
De avslår också regeringens anslag till arbetsförmedlingen som redan hålls på existensminimum av M och KD:s budget från i december.
Centerpartiets förslag till regeringsbudget om en satsning på lärarassistenter får också tummen ned. M och KD vill ha en långsammare utbyggnad.
När det kommer till vård och omsorg pratas det inte som i fallet polis och militär om miljardbelopp, utan om några orörda hundra miljoner hit och dit.
KD kritiserar att regeringen drar in en satsning på 330 miljoner kronor till äldreomsorgen. Regeringen försvarar sig med att det är pengar som legat orörda då kommunerna inte ansökt om dem.
Hursomhelst kommer M och KD:s förslag till budget denna gång inte få majoritet när det röstas om den i riksdagen, då de forna kompisarna C och L redan mätta slickar sig om munnen över vad de fått i S och MP:s förslag till vårändringsbudget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!