En lektion i rättvisa

2011-04-13 14:24:15
Lyssna på eleverna! Att vara ute på skolor och prata med ungdomar är både lärorikt, kul och ger inspiration till att kämpa vidare.

Rättvisepartiet Socialisterna var den 8 april inbjudna till att hålla i en lektion om ”rättvisa” på Vingagymnasiet Väster i Frölunda.

Lektionen utformades i samspel med eleverna som fick berätta om vilka orättvisor de har uppmärksammat i sin egen vardag eller i samhället i stort.
Bland de orättvisor som nämndes var homofobi, rasism, för få lärare i skolan och att polisen inte kommit när man har utsatts för brott.
Det ämne som kanske väckte störst intresse var frågan om sexism, att killar och tjejer blir behandlade o­lika och att tjejer kan bli trakasserade på grund av sitt kön.
Varför är en kille som har sex med många tjejer ”kung” medan det inte alls är okej på samma sätt för en tjej att ha sex med många killar?
Och varför används bög som ett skällsord?

Viktigast med lektionen var diskussionen om vad man faktiskt kan göra åt orättvisor.
Att kamp lönar sig var det absolut viktigaste som jag ville förmedla.
Om man säger ifrån och protesterar kan man också förändra saker, allt ifrån dålig skolmat till en dålig asylpolitik.
Det viktiga är att vara många, att man kämpar många tillsammans!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!