En urspårad avreglering

2011-04-29 16:54:08
Förra veckans Uppdrag granskning handlade om problemen med tågtrafiken i Sverige. Programmet tog upp avregleringen som en av orsakerna till kaoset. De visade hur Sverige var först i Europa med den nyliberala avregleringspolitiken. Det var Socialdemokraterna med Björn Rosengren i spetsen som genomdrev den politiken.

Idag är allt underhåll ute på entreprenad. Priserna pressas och bolagen har vinstintressen som gör att resurserna till underhållet blir ett minimum.
En bra sak i programmet var att det inte bara var direktörer och experter som intervjuades, utan många vanliga järnvägsarbetare fick komma till tals och berätta om hur de har upplevt att jobbet har förändrats under de senaste åren.
Programmet tog också upp de uppmärksammade olyckorna och problemen, t ex det X2000-tåg där passagerarna blev instängda och inte fick tillåtelse att utrymma trots hög värme.
Mitt i högsommarvärmen satt över 200 passagerare instängda i ett stekhett tåg medan timmar­na gick. Dagen efter skyllde SJ ifrån sig och sa att de ville evakuera – men inte fick göra det. Programmet avslöjar inspelade samtal där det var Trafikverket som mest oroade sig för passagerarna och som efter en stund faktiskt gav SJ tillåtelse att evakuera.

I vintras var tågen åter inställda eller försenade. Vart tredje X2000-tåg var försenat. Det har inte varit snö och kyla som orsakat järnvägens problem. Som det framkommer i programmet visar sig dock svagheterna i systemet ännu tydligare då det rå­der kyla.
Det var också lite kul att höra den före detta moderatledaren och nyligen sparkade SJ-chefen Ulf Adelsson säga i programmet att ”svensk järnväg har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år”. Idag är hans karriär över så han behöver inte vara finkänslig. Dock är väl kommentaren inte helt korrekt. Det har inte handlat om oskyldig okunnighet.
Järnvägen har förstörts av politiker som drivits av en nyliberal ideologi som har gått ut på att släppa in privata vinstintressen i tidigare statliga monopol. Precis som det förklaras i programmet var det Socialdemokraterna som inledde denna politik.

Jag frågade en av Tågupp­rorets frontfigurer, Åke Johansson från SEKO Mellannorrland, vad han tyckte om programmet:
– Det var ett bra program som tog upp många av de viktiga frågorna. Järnvägsfrågan är stor, men säkerhetsfrågan för resenärerna är det viktigaste och det tog de också upp. Det visade också på att avregleringen är en viktig orsak. Det man skulle kun­na berätta där är att i Storbritannien avreglerades underhållet tidigare, men att det ledde till en rad olyckor så att man blev tvungen att återta det i statlig ägo. Ett av de krav som vi i Tågupproret drev i vintras var att det skulle ges mer pengar till järnvägsunderhåll i vårbudgeten. Regeringen avsatte också en summa till detta, men det var alldeles för lite, säger Åke.
”Tågupproret” fortsätter för att stoppa avregleringen.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!