Engelska skolan plundrar Östersund – stoppa privatiseringarna

Ut med profitörerna ur välfärden! (Foto: News Oresund / Flickr CC)

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Följetongen Östersunds skolpolitik fortsätter. Efter rektorernas öppna brev till skolpolitikerna (se förra numret av Offensiv) gick både Joel Nordqvist (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, och kommunalrådet Bosse Svensson (C) ut och kritiserade rektorerna för att de inte tog upp kritiken internt utan öppet kritiserade kommunledningen.

De båda politikerna har kritiserats av tryckfrihetsexperter för uttalandet. Yttrandefrihet är till även för kritiska rektorer.
Tidningarna rapporterar om något som liknar inbördeskrig i Barn- och utbildningsnämnden. Förra veckan rapporterades att Joel Nordqvist lämnar posten som ordförande. Han flyttas sidledes till att bli gruppledare för Moderaterna. 
Inte nog med det. Efter bara nio månader på posten flyttas chefen för Barn- och utbildningsförvaltningen utan att någon efterträdare är utsedd. Hon blir istället chef för kulturskolan. Hon insåg att sparkraven var orealistiska, men som tjänsteman tvingades hon lägga fram dem till rektorerna. 

Allt detta för ett underskott i budgeten som orsakats av ett räknefel samt av Engelska skolans etablering. Jämtlandsnytts reporter stod i ett reportage om budgetnedskärningarna framför den nedlagda gymnasieskola där Engelska skolan ska etablera sig, pekade på de pågående ombyggnationerna och sa att budgetunderskottet beror på det här, det vill säga Engelska skolans etablering. Är Engelska skolan värd priset som många Östersundselever får betala? 
Många fruktar skolnedläggningar som en följd av etableringen. En helt klar följd är större undervisningsgrupper och sämre stöd till de svaga eleverna.
Moderaterna tycks helt övertygade om riktigheten i etableringen. Det är de som drivit på för att få den till stånd. Men är den värd priset?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!