Envis blockad mot Curanda

2007-03-07 12:00:58
Blockaden mot hemtjänstföretaget Curanda Assistans i Nacka fortsätter. Pyret Tedlund och Jenny hjälte från Kommunal är två av fyra Kommunalare som tappert har stått Blockadvakter vardagar mellan sju och halv nio sedan den 25 januari.

Curanda Vård Assistans är ett av Nackas många privata hemtjänstföretag. Man har ett trettiotal anställda. Ägarens kontor är inte mer än en liten stuga med en handmålad skylt som ligger i anslutning till hennes villa.
Pyret och Jenny berättade att de från erfarenheter mot blockader i kommunal verksamhet är vana vid att lappa byggnader – sätta upp en lapp på dörren till arbetsplatsen som informerar om blockad. Från början var reflexen att göra detsamma hos Curanda.
– Men då kom ägarens man ut ur huset, med kedjor! Han la armarna i kors och sa: privat egendom!, säger Jenny.
Det visar sig att ägarens man och bekanta tagit för vana att patrullera kontoret med hundar. Men Kommunal får också gott om sympati från förbipasserande bilar som tutar uppmuntrande.
Att blockera ett hemtjänstföretag med avseende på övertid och vikarier har sina svårigheter. Eftersom kontoret inte är de anställdas arbetsplats är det svårt att veta vilka som är fast anställda och vilka tider de jobbar.
– Vi börjar lära oss vilka som jobbar här nu, förklarar Pyret och avslöjar att de hoppades att jag var en ny vikarie när de först fick syn på mig. För än så länge har de inte kunnat omsätta några av sina blockadvapen i praktiken.
Att det dessutom är nästan omöjligt att veta vilka brukarna är gör det ännu svårare. Kommunal försatte tidigare i år Strålarnas förskola i Lidingö i blockad och fick ägaren att skriva på kollektivavtal redan efter något dygn.
– Det berodde mycket på föräldrarna. Att tredje part sa till henne; jag tycker du borde skriva på, förklarar Pyret.

Upptrappning?

Om media skulle få för sig att utmåla Curandas ägare som martyr, har Kommunal svar på tal. De vet att hennes inkomst förra året översteg 500 000 kronor och att hon innan 25 januari sagt till de anställda att de, om de var med i facket eller gick med i samband med blockaden, skulle få sparken.
Det kan bli aktuellt med utökade stridsåtgärder: i veckan ska Kommunal diskutera upptrappning.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!