Eskilstuna klubbade igenom antiromskt tiggeriförbud

2018-06-20 10:49:47

foto: CC0
Protester behövs för att ogiltigförklara det rasistiska förbudet.

I förra veckan klubbade majoriteten i Eskilstuna kommun igenom något som i praktiken är ett antiromskt tiggeriförbud.

Det var S, M, C och SD som enades om att få igenom detta. Från och med den 1 oktober ska det vara tillståndskrav på tiggande, det ska kosta 150 kronor att söka, och man ska bara kunna söka för en dag i taget!
Av politikernas argumentation framgår tydligt att det riktas uteslutande mot romer. Det sägs att det är ”hemländernas problem”, att tiggarna ”missbrukar den fria rörligheten”, och så vidare. Det sägs ingenting om alla de människor som har ramlat mellan två stolar på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, och som nu ser sig tvungna att också be sina medmänniskor om hjälp.
Eskilstunas socialdemokratiske ordförande för kommunstyrelsen Jimmy Jansson ser dock en risk med detta – som i realiteten är ett förbud smygvägen: ”Det finns en risk att problemet förflyttas någon annanstans”, säger han till SVT. Han drar sig inte för att utnämna romerna till ”problemen” – eller åtminstone är det så som rasisterna kommer att tolka det.
År 2014 skrev samma Jimmy Jansson på Facebook kommentaren ”Historiens vingslag slår igen? Ryser så smått…” till en artikel med rubriken ”Nazisternas kamp mot det ’organiserade tiggeriet’ 1933”. Jämför med vad han säger idag. Tydligare än så kan inte Socialdemokraternas snabba marsch åt höger illustreras.

Vad det handlar om är förstås ett försök från koalitionen S, M och C, med stöd av SD i denna fråga, att avleda missnöjet med de växande klassklyftorna i Sverige och få oss att vända oss mot ännu mer underprivilegierade grupper istället.
Detta är bara fortsättningen på en stegvis ökad brutalisering från de styrande. De har gett sig på arbetslösa och pensionärer. De har förvandlat Försäkringskassan till en ren terrorapparat för många. De bedriver en omänsklig politik mot ensamkommande flyktingar som lett till att minst tolv barn tagit sitt liv på några månader. Nu är detta nästa steg i brutaliseringen. Vilken grupp står näst på tur? 

Samma dag som detta anti-romska beslut klubbades igenom i stadshuset i Eskilstuna blev en romsk kvinna som bad om ekonomisk hjälp utanför stadsbiblioteket, 500 meter från stadshuset, misshandlad och rånad av en rasist. Jag kom av en tillfällighet till platsen bara minuterna efteråt, och många upprörda vittnen stod kvar på platsen och kunde berätta om vad som hänt.
Som Gellert Tamas’ bok Lasermannen visar leder den här sortens signaler från politikerna till just detta slags rasistiska våld. Nu gäller det att mobilisera till protester.