Ett steg närmare vikariepool i Luleå

2013-09-14 09:12:41
På kommunfullmäktige i augusti vann Rättvisepartiet Socialisterna en delseger i frågan om att införa en vikariepool med fast anställda inom grundskolan. För att en pool som verkligen gör skillnad ska bli verklighet behövs det dock fortsatta påtryckningar från personalen, till att börja med genom protesten den 21 september.

– Vi ska göra en utredning om hur detta ska kunna införas. Givetvis sker det i samarbete med de fackliga organisationerna och det kommer även att gälla fritidshemmen. Det är bra om samma människor kan komma tillbaka till verksamheten när någon är borta.
Det var Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norbergs svar på RS frågor om fackligt inflytande och fritidshemmens situ­ation i debatten om RS motion som föreslog införandet av en vikariepool med fast anställd personal som kan täcka den största delen av vikariebehovet.
Även om S- och MP-ledningen inte ville bifalla motionen rakt av innebär svaret att de nu är mer låsta till att verkligen göra något för att råda bot på den extrema vikariebrist som råder inom skola och förskola. (RS motion om vikariepool i förskolan behandlas av kommunfullmäktige senare i höst.)

– Vi delar problembilden och ger därför ett positivt svar. Vi ska införa något slags pool, frågan är bara vad, svarade Annika Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet.
S- och MP-ledningen kan dock fortfarande backa. Ingrid Norberg hävdade till exempel att regeringens nya behörighetskrav kan sätta käppar i hjulet.
– Visserligen stämmer det att behörighetskraven för att få undervisa i olika ämnen skärps. Situationen måste dock jämföras med hur det ser ut idag, där det ofta inte dyker upp någon vikarie över huvud taget! Men det är inte våra argument som kommer avgöra om en pool införs eller inte och i vilken omfattning, utan det är trycket från opinionen och personalen.
– Ett gyllene tillfälle att ta upp denna fråga och den tuffa situationen i skola, förskola och fritidshem är vid Folkkampanj för Gemensam Välfärds manifestation i Luleå den 21 september.
– Vi kommer att ha öppen mick så att alla välfärdsarbetare kan få berätta om sina erfarenheter av effekter­na av nedskärningar och privatiseringar, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialister­na.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!