Europas strejkvåg sprids till England

2011-06-29 15:30:52
Strejkvågen i Europa har nått Storbritannien. Upp till en miljon statsanställda och lärare strejkade torsdag den 30 juni mot högerregeringens brutala nedskärningar.

I Grekland fortsatte samtidigt generalstrejkerna för att komma ur EU:s och IMF:s strypgrepp. Missnöjet fortsätter att jäsa i Spanien och i Portugal förbereder fackföreningarna en veckas protester.

Stora majoriteter inom facken i Storbritannien har röstat för strejk.
– Regeringen försöker stjäla 2,8 miljarder pund (29 miljarder kronor) från offentliganställdas pensioner i Storbritannien. Detta är ett klasskrig mot miljoner lågavlönade arbetare, kommenterade John McInally, vice ordförande i statsanställdas fackförbund PCS inför strejken den 30 juni.
Generalstrejken i Grekland 29-30 juni är den första 48-timmarsstrejken sedan 1992, för att stoppa det extrema nedskärningspaket som regeringen har föreslagit.
Xekinima, Rättviseparti­et Socialisternas systerorganisation, kräver att de som orsakat krisen – banker och kapitalister – ska betala. För detta måste fackens mobiliseringar fortsätta och regeringen fällas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!