Exillibyer lever i limbo

2011-04-13 15:30:54
RS och Offensiv har vid ett besök på den tidigare omskrivna flyktingförläggningen i Boden träffat asylsökande från Nordafrika och Mellanöstern, däribland Libyen.

Ingen av de vi har pratat med har fått veta hur länge de kan tänkas få vänta på ett beslut, utan de hålls i osäkerhetens mörker. Sömnlöshet, stress och isolering är vad de asylsökande beskriver, men maktlösheten har växt till irritation och ilska. En del av personerna har flytt undan kriget, en del har flytt undan olika regimers förtryck.
– Jag sa åt Migrationsverket att Gaddafi är en ond man. De ville inte tro mig, men nu verkar de ha slagit på tv:n för nu får jag tydligen inte åka någonstans.
En man från Tunisien som anlände i mitten av mötet, berättade om hur han redan efter en månad har fått avslag på sin ansökan: ”…advokaten sa ’vi ger inte positivt i Sverige, det är kört för er i Nordafrika’”.
Vad alla oavsett hemland var överens om, var att de vill få ett svar för att kunna få en framtid: skaffa familj, jobba, utbilda sig och leva.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!