
Endast en femtedel av anmälningarna om våldtäkt klaras upp, visar en ny studie från Tryggare Sverige och Föreningen Tillsammans. Andelen har med andra ord inte förbättrats jämfört med tidigare studier.
Enligt den officiella kriminalstatistiken sker över 100 våldtäkter om dagen i Sverige. År 2014 anmäldes ungefär 6 800 av dem. Det är alltså få som anmäler, och av de anmälda våldtäkterna är det en minoritet som klaras upp.
I den nya studien med namnet Våldtäkt: En kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga skrivs det om hur satsningar har gjorts inom området när det kommer till bland annat utbildning för personal inom polismyndigheten och en justering i lagstiftningen. Trots detta syns inga förbättringar.
Det förtydligar att frågan om våldtäkter och sexism inte enbart är ett juridiskt eller polisiärt fenomen. Problemet handlar om samhällets prioriteringar.
Samtidigt som det finns enorma resurser till poliser vars enda uppgift är att jaga papperslösa i Sverige, visar studien att de poliser som arbetar mot sexualbrott har ont om resurser för att klara av att utreda alla anmälningar.
När tusentals människor tog till gatorna åren 2013-2014 och krävde en samtyckeslag uppmärksammades frågan och det startades en diskussion om rättsväsendets oförmåga att utreda och beivra sexuella övergrepp. Det är denna form av rörelse som krävs ute i samhället för att uppnå en ökad medvetenhet och sätta press utifrån på myndigheter och domstolsväsendet.
Samtidigt som det är få anmälningar som klaras upp ser vi med jämna mellanrum skandaler om friande domar i våldtäktsmål, trots stark bevisning.
En rörelse som fjolårets får dessutom inte begränsa sig till någon enskild lagjustering, dom eller myndighet, utan även utmana patriarkatet som helhet. Samtidigt behöver krav ställas för en samtyckeslag och avsättning av sexistiska domare samt för mer pengar till kvinnojourer, fler billiga hyresrätter, upprustning av välfärden, rätt till heltid och jämställda löner. ■