Facebook vägrar kollektivavtal

2017-03-09 17:01:50

foto: Jonas Brännberg
I över ett och ett halvt års tid har facket försökt få ett kollektivavtal med Facebook.

Sedan Facebook började etablera sina gigantiska serverhallar i Luleå 2013 har fackförbundet Unionen försökt kontakta företaget för att teckna ett kollektivavtal. Efter att ha hållit sig undan i åratal har nu Facebooks besked kommit: ”Vi är inte intresserade”.

–Vi har försökt skriva avtal med Facebook i ett och ett halvt år, men vi upplever en motvilja och ett motstånd från ledningens sida. Vi kommer inte in i datahallarna i Luleå, ja, vi vet inte ens hur många som jobbar där, säger Unionens regionchef Jan Aspvik till SVT Nordnytt den 26 februari.
Facebooks Sverigechef Sami Rihani säger att han inte kan svara på frågan om varför Facebook vägrar kollektivavtal.
– Det kan inte jag svara på. Jag har ingen insikt i frågan, säger han i samma SVT-inslag.
Facebooks Europakontor ligger i Dublin, i skatteparadiset Irland. Därifrån hävdas att de anställda har villkor som är bättre än vad som anges i kollektivavtalet.
– Men det handlar ju om mer än bara själva lönen. Det handlar också om tjänstepension, rätt till att få en löneökning och rätt till övertidsersättning. Det är många frågor som regleras i kollektivavtal som inte regleras i lagen, säger Sara Hedman, avtalsansvarig på Unionen till Dagens Arena den 27 februari.

Facebook hävdar att deras mål är att göra ”världen mer öppen och ihopkopplad”. Trots det var det enda sättet för Unionens företrädare att få kontakt med representanter för Facebook att gå till grindarna och lämna en lapp med sitt telefonnummer – att hitta kontaktuppgifter på nätet till ansvariga företrädare för ett av världens största IT-bolag var omöjligt. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!