Fackeltåg till stöd för #metoo och med krav på förändring

2018-01-17 12:46:54

foto: Richard Larsen
Politiker frågades ut i Stockholm.

Under söndagen genomförde den svenska delen av #metoo-rörelsen manifestationer i cirka 20 städer runt om i landet. Man hade uppmanat till fackeltåg och att deltagarna skulle klä sig i svart. Inga banderoller eller skyltar var tillåtna och man skulle gå i tystnad.
Fackeltågen gick i de flesta fall till ett torg där tal, vittnesmål, poetry slam, musik och politiska utfrågningar avlöste varandra.

På Norrmalmstorg i Stockholm fick Gudrun Schyman starkast applåder när hon dundrade mot den utökade militärbudgeten. ”Statens uppgift är att säkra den yttre och inre säkerheten. Idag går miljarder till militären och hypoteser om framtida hot, medan kvinnors reella verklighet får kaffepengar. Ta från militären!”
I Stockholm förklarade en av arrangörerna, Ebba Rosencrantz, att dagens slogan, ”#Metoo Ljuset på”, skulle tolkas som att sexuella övergrepp aldrig ska tystas ner och hamna i mörkret igen. Ljuset ska lysa på kvinnors rätt.
Intressant nog hade Jönköpings manifestation en lite annan tolkning: ”#Metoo – Ljuset på Makten.” Rörelsen, som har utvecklats från olika upprop och grupper på sociala medier, främst Facebook, vill se sig som oberoende och opolitisk och är öppen för alla som vill bidra till att kvinnors rättigheter tillgodoses, att brottsoffer får det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till och att polisen och rättsväsendet både får utökade resurser och bättre utbildning när det gäller sexbrott.

”Allt är politik, men det här är obundet. Det här berör alla samhällsklasser och partier”, var en ganska typisk kommentar. I Göteborg var det två olika aktioner under söndagen. Gruppen Medsystrar samlades vid Gustav Adolfs torg på förmiddagen.
Angelica Norén bildade Medsystrar till stöd för kvinnan i det omtalade och ökända Fittja-fallet, där en stor del av skulden för att våldtäktsmännen gick fria ligger på den otillräckliga polisutredning som gjordes (eller inte gjordes). Medarrangör var Feministiskt initiativ och talade gjorde bland annat Lotten Sunna från #utan skyddsnät som samlar kvinnor och flickor med bakgrund i missbruk. Protesten var ett sätt att fokusera på hur rättsväsendet hanterar sexbrott.
– Vi orkar inte längre! Vi kan inte vara tysta längre, vi behöver en lösning. Det finns så mycket fördomar och okunskap kring sexbrott, sa Lotten Sunna.
I Göteborg gick fackeltåget som en del av #metoo-rörelsen och IF Metalls ordförande Marie Nilsson var en av de som talade.
I Karlstad gick omkring 300 i tåget i tyst protest mot mäns kränkningar och förminskande av kvinnor. Arrangörerna sa att folk vill hitta ett sätt att kanalisera den här kraften, det är helt omöjligt att gå tillbaka till det vi hade, att #Metoo startade en löpeld som de nu vill hålla brinnande. ”Det här är första gången vi upplever att vi blir lyssnade på när vi berättat om sexuella övergrepp, men det räcker inte att kvinnor blir trodda, nu måste vi se till att vi slipper bli utsatta!”

I Stockholm var en av arrangörerna Anna Carsall och hon var mycket nöjd med uppslutningen. Ett långt fackeltåg slingrade sig från Humlegården till Norrmalmstorg och fyllde hela torget.
En som anknöt till det personliga var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som hyllade kvinnojourernas frivilliga som den mest revolutionära volontärrörelsen, som borde få mycket mer ekonomiskt stöd – idag tvingas de säga nej till kvinnor som behöver hjälp och bostad. Kvinnojourerna liksom mer utbildning för polisen, sjukvårdens personal och rättsväsendet, är en nödvändig satsning menade han på.

2018 måste bli året då en verklig förändring sker. Så kan man sammanfatta budskapet från söndagens manifestationer. #Metoo skär rakt igenom, från den enskilda berättelsen till en samhällsstruktur där liv värderas olika, efter kön, efter hudfärg, efter inkomst, efter hur mycket makt du har.
Men de som hoppas på en lösning utan att i grunden förändra samhället, de lär bli besvikna. ■

Luleå och Piteå

I Luleå tågade omkring 200 personer med facklor, bloss med mera för att sätta ljuset på #metoo. Det tysta tåget från Stadsparken avslutades vid Gula Paviljongen. Arrangören Viktoria Berglund höll ett kort tal och drog igång en talkör: ”Nog! Nog! Nog!”.
I Piteå deltog ett hundratal i fackeltåget. ■

RS Norrbotten

Metoo och anti-trump

Söndag den 21 januari
Kl 13:20, Antikapitalistisk feminism
Torgmöte med Rött Forum, Kungsträdgården/Hamngatan
Kl 14:00-15:30 Women’s March Stockholm och #Metoo Sweden
Demonstration, samling NorrmalmstorgVill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!