Facken måste stänga dörren till rasister

2010-05-12 13:38:19
Den centerpartistiska Länstidningen i Södertälje har ryckt ut till försvar för Sverigedemokrater (SD) i facket.

Tidningen har de senaste veckorna i ledare och artiklar riktat hård kritik mot Peter Boström, klubbordförande för Kommunal Södertäljebuss, för att denne begärt att få en medlem i SD utesluten ur facket. Detta har också fått känslorna att svalla i hundratals inlägg på tidningens kommentarsfält av allsköns rasister, som också passar på att hetsa mot Peter Boströms medlemskap i Rättvisepartiet Socialister­na.
Bakgrunden är att två bussförare i klubben, som ironiskt nog är kristna irakier, valt att kandidera för SD i va­let sedan partiet satsat på en islamofo­bisk profil. När de konfronterades av Peter Boström, valde en av dem, Na­der Helawi, att gå till Länstidningen (LT) som mer än villigt gjorde honom till martyr.

LT, som anser sig rycka ut till försvar för yttrande- och åsiktsfriheten, har också passat på att angripa Transportarbetarförbundet för samma sak. Transport har så sent som i slutet av mars upprepat sin linje att inte tillåta medlemskap i SD, som en reaktion mot SD-ledaren Jimmy Åkessons öp­pet islamofobiska debattartikel i Aftonbladet den 19 oktober 2009.
Peter Boström och Kommunal Södertäljebuss har dessvärre inte fått något stöd från sin egen förbundsled­ning. Förbundets ordförande Ylva Thörn tog till och med upp frågan i sitt 1 majtal i Södertälje. På frågan om det är OK att bedriva en rasistisk valkampanj för SD, som uppenbart strider mot den fackliga huvuduppgiften att värna medlemmarnas sammanhållning baserad på alla människors lika värde, duckade Ylva Thörn till rasisternas stora glädje.

Peter Boström har också kritiserats i LT av såväl Södertäljes ledande folkpartist Mats Siljebrand som av Vänsterpartiets kommunalråd i Södertälje, Staffan Norberg. Denne, som vill att hela Vänsterpartiet ska stödja Södertäljes nya och mer restriktiva hållning mot flyktingar, har kritiserat fackklubbens krav på uteslutning av SD-aktiva, med argumentet att det bara skulle göra dem till martyrer.
Peter Boström försvaras dessbätt­re i flera inlägg av andra bussförare, som indignerat tillbakavisar Naders påstående att han skulle ha starkt stöd bland medlemmarna.

Som en av dem skriver startades facket ”för att försvara arbetare både på arbetsplatsen och i samhället. För att kunna göra det så skapade man stadgar utifrån gemensamma värderingar”, och ställer man inte upp på idén om människors lika värde ”eller ännu värre, klampar runt på arbetsplatsen och sprider rasism, har man inget i facket att göra. Det handlar om självförsvar”.
Sverigedemokraterna har i de kommuner de valts in fungerat som ett extra rasistiskt och borgerligt stödparti.
När det gäller arbetsmarknadspolitiken vill de till exempel i ”nationens samlade intresse” skrota instegsjobben för invandrare, som de kallar ”di­skriminering och svenskfientlighet”.
Sverigedemokraterna vill också sätta stopp för ”arbetskraftsinvandring, slopa permanenta uppehållstillstånd och kraftigt reducera anhörigin- vandringen”.
Om SD får sin vilja fram ska också LAS försämras ytterligare så att fler ska kunna undantas från turordningslistorna.

RS Södertälje

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!