Fackklubbar tar strid för kollektivtrafiken

2009-09-02 17:34:02
Den sittande högerregeringen genomför en extrem avreglering av kollektivtrafiken. Nyligen fattade riksdagen ett beslut enligt propositionen ”Konkurrens på spåret” som gör Sverige till det enda landet i Europa med en helt avreglerad järnvägstrafik. Nu drar de 16 fackklubbarna inom Kommunals trafiksektion och Seko i Stockholm igång en kampanj mot en total avreglering och kommersialisering av all kollektivtrafik enligt de förslag som lagts fram i Kollektivtrafikutredningen av enmansutredaren Ulf Lundin.

– Vi börjar med en studiedag den 3 september som är öppen för alla medlemmar inom kollektivtrafiken i Stockholm, säger Peter Boström, klubbordförande inom Kommunal för bussförarna vid Swebus i Södertälje, som jobbat hårt med förberedel­serna tillsammans med sin kollega Hård Lars Andersson vid garaget i Botkyrka.
På studiedagen deltar också förut­om utredaren Ulf Lundin två fackliga företrädare från England, Sekos förbundsordförande Janne Rudén och trafikpolitiker från S, V och MP.
Det primära syftet med studiedagen är att öka kunskapen om utredningen och hotens allvar som grund för en ny kampanj. Janne Rudén har för sin del uttalat sin förhoppning om att kampanjen med stöd av S, V och MP ska leda till maktskifte i Stockholm och en ny trafikpolitik.
Lundinutredningens förslag väntas dock leda till en proposition och beslut i riksdagen redan till våren 2010, varför det inte räcker med att invänta valet. Inte heller går det att förlita sig på löftena från S, V och MP då förslagen är i linje med EU-direktiv som inget av dessa partier motsatt sig.

– Inom busstrafiken går man från dagens upphandling av hela trafikområden till att vem som helst ska kunna köra buss på enskilda linjer och rentav enskilda avgångar på enskilda linjer. Det leder till många fler små aktörer med otryggare anställningar, säger Peter Boström.
Han varnar för att detta också skulle göra slut på den ordning som gäller i Stockholm, där det i dag finns ett upphandlingskrav på att nya entre-prenörer ska ta över den befintliga personalen från de företag som förlorat en upphandling. Det är något som inte garanteras av LAS.
– Det blir rena Vilda Västern, ungefär som när taxi avreglerades.

Utredningen föreslår också slopade subventioner och fria biljettpriser, trots att Lundinutredningen själv skriver om det brittiska exemplet att: ”De negativa effekterna är att antalet resenärer minskade, biljettpriserna ökade och samordningen minskade”. I bilaga 6 till utredningen varnas det för genomsnittliga biljettprishöjning­ar för några studerade städer på 327 procent. I Malmö, där prishöjningen ”bara” beräknas bli 105 procent, skul­le detta leda till 40 procent färre resenärer!
Det säger sig självt att detta också är ett dråpslag mot ambitionen att tackla klimathotet genom en kraftig satsning på kollektivtrafik.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!