Facklig censur i Luleå

2007-03-14 12:28:40
Tisdagen den 6 mars hade Kommunal sektion 1 i Luleå årsmöte. Sektionen organiserar alla kommunalt anställda i Luleå. Tjugosju personer deltog på mötet.

Undertecknad arbetar som undersköterska inom Luleå kommun och deltog på årsmötet i egenskap av medlem i Kommunal, tillika medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Under mötet lade undertecknad fram ett förslag om att anta uppropet för en enad lönekamp som det skrevs om i förra veckans Offensiv, samt uppmanade sektionen att ordna och delta i en demonstration den 31 mars för att få medlemmarna aktiva i avtalsrörelsen.
Sektionens ordförande Tobias Baudin argumenterade emot bägge förslagen, med motiveringen att RS brukar komma på andras möten och lägga förslag. Han ansåg också att RS kunde ordna egna möten och demonstrationer där de kunde lägga sina förslag, varpå han uppmanade årsmötets deltagare att rösta nej till förslagen.
Undertecknad argumenterade för sitt förslag, berättade om innehållet och poängterade att uppropet hade antagits av andra sektioner inom LO-kollektivet. Det blev dock ingen omröstning, utan presidiet löste situationen genom att hänskjuta frågan till nästa styrelsemöte – bakom stängda dörrar…
Undertecknad vill med anledning av ovanstående komma med ett påpekande: borde inte medlemskap i Kommunal ge en rätten att lägga förslag på fackets möten?
Vad som hände var att ordföranden uppmanade församlingen att rösta nej till förslaget – utan att med en enda stavelse kommentera innehållet i uppropet – bara för att jag också var medlem i RS.
I Luleå hycklar man inte ens med att det råder politisk censur inom facket – utan man står för det. Fortsättning följer…
David Hedberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!