Facklig kampanj ger resultat

2006-12-06 13:13:05
Usla arbetsvillkor, ingen försäkring, ingen avtalspension, inget kollektivavtal och en lön på 50 kronor i timmen är villkoren för alltför många som arbetar på restauranger och kaféer i Göteborg.
De dåliga vilkoren på framförallt kända kaféer i centrala Göteborg har fått Hotell- och restaurangfackets (HRF) Göteborgsavdelning att rasa. Blockadvarsel har i många fall fått ägarna att backa.
Ett undantag är dock restaurang Wild ’n’ Fresh, som vägrat teckna avtal och som sattes i blockad i dag (5 december).
– Vi kommer fysiskt att blockera arbetsplatserna för kunder och leverantörer. Vi förklarar för kunderna att det finns kafeer med bättre villkor för sin personal längre ned på gatan, säger Maria Norrbin Karlsson, HRF-ombudsman.
– Jag tycker att det är bra att facket agerar, men de borde göra mer. Det är få branscher som har en så utsatt personal med så dåliga villkor som oss. Även vi med ”schyssta” villkor har slavlöner, säger en kaféanställd i centrala Göteborg till Offensiv.
Sedan facket inledde sin kampanj i februari har 39 nya kollektivavtal tecknats, elva blockadvarsel utfärdats och ett ärende gått till Arbetsdomstolen på grund av förhandlingsvägran.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!