Fackseger i Bangladesh

2017-03-01 20:09:11


Global kampanj gav resultat: 35 aktivister har frigivits.

Efter den stora strejken bland textilarbetare i Bangladesh i december greps minst 35 fackliga aktivister och andra arbets-      rättskämpar. De har nu äntligen frigivits efter stora protester och påtryckningar, bland annat från den globala fackföreningsrörelsen IndustriALL.

I december förra året strejkade tiotusentals textilarbetare för högre löner i Bangladesh, vilket ledde till en fem dagars nedstängning av ett tjugotal fabriker i industriområdet Ashulia utanför huvudstaden Dhaka. Strejken attackerades hårt av polis och ledde till att tusentals arbetare förlorade sina jobb. Sedan den 21 december har minst 35 fackföreningsledare och andra förespråkare för arbetares rättigheter varit fängslade.

Efter stora protester både bland arbetare i Bangladesh och internationellt, samt starka påtryckningar från globala fackförbund har nu majoriteten av de fängslade släppts fria. Det pågår diskussioner mellan IndustriALLs (en global fackfederation) Bangladesh-sektion, arbetsmarknadsministeriet och arbetsgivarorganisationen för Bangladeshs textiltillverkare och exportörer. Enligt ett avtal ska nu alla som fängslades under strejken frisläppas och alla anklagelser läggas ner.

Arbetare över hela världen har visat sin solidaritet med de fängslade arbetarna genom att demonstrera utanför Bangladeshs ambassader i minst 16 olika huvudstäder på flera kontinenter. De globala protesterna har satt stark press på landets ledning och på textilindustrin.

Strejken i december bröt ut på grund av de dåliga arbetsförhållandena och de låga löner som textilarbetarna lever med. I snitt tjänar en textilarbetare i Bangladesh runt 600 kronor i månaden. Samtidigt som de kläder de tillverkar säljs av internationella storföretag som H&M, Zara och GAP som tjänar mångmiljardbelopp har tillverkarna inte råd att försörja sina familjer på de låga lönerna. En textilarbetare i Bangladesh tjänar mindre än en femtedel av landets levnadslön.

Frisläppandet av de fängslade fackliga aktivisterna är en stor seger för Bangladeshs arbetarrörelse, och visar vilken kraft en enad rörelse med globalt stöd kan ha. Det som krävs nu är en ny satsning på hårda krav om bättre villkor och rejält höjda löner för Bangladeshs textilarbetare. Arbetarrörelsen har visat regeringen och storföretagen att den inte ger upp utan kamp, och nu är det tillfälle att trycka på ytterligare när de redan backar.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!