”Familjen Danial måste få stanna!”

2010-05-20 22:05:01
I måndags (den 17 maj) arrangerade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampan- jen i Eskilstuna en manifestation för att protestera mot att familjen Danial har fått utvisningsbesked av Migrationsverket.

Kraven som framfördes under manifestationen var:
  • Försvara rätten till asyl!
  • Låt familjen Danial få stanna!
Anna-Maria Ericsson i Elevkampanjen i Eskilstuna berättar:
–  Beskedet om att familjen Danial fått avslag på sin nya ansökan om asyl kom helt plötsligt, men vi bestämde snabbt att vi måste agera. Jag gjorde en banderoll och på dagen på månda­gen gick vi ungdomar runt på de olika gymnasieskolorna och delade ut flyg­blad om manifestationen.
Att ett 30-tal Eskilstunabor med så kort varsel dök upp för att visa sin solidaritet får betraktas som godkänt. Även Ung Vänster och SSU var med. De undrade om de fick ha med sina flaggor och dela ut sitt antirasistiska material och vi svarade att vi såklart inte är för någon censur av vänstergrupper.
Offensiv har tidigare berättat om kampanjen för att försvara familjen Danials rätt till asyl. Denna kristna familj från Irak hotas av mord och terror om de deporteras till Irak.

Migrationsverket har tidigare gett dem avslag på deras ansökan om asyl. För någon månad sedan förnya­de familjen sin ansökan på grund av nya omständigheter.
Under den senaste tiden har fundamentalistiska konservativa grupper trappat upp förföljelsen av kristna i Irak. I början av maj blev exempelvis 80 människor skadade och en dödades när en buss från staden Mosuls kristna område blev attackerad. Familjen Danial kommer från just Mo­sul.

Stora protester har fått Migrationsverket att backa. Den 7 maj erkände Migrationsverket att staden Mosul är för farlig att utvisa barnfamiljer till. Detta räddade dock inte ­familjen Danial med deras två små flickor (4 och 6 år)! Med sällsynt skådad hastighet behandlade Migrations­verket deras nya ansökan och gav dem ett nytt avslag – bara några timmar innan de nya reglerna angående Irak trädde i kraft. För ”säkerhets skull” skickade Migrationsverket ett personligt avslagsbrev till var och en av familjens fyra medlemmar – inklusive till de små barnen…
Caroline Bergström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!