Farlig slakt på Haninge Manscentrums resurser

2018-05-09 10:27:58
Först mer än halverades föreningsstödet – nu försvinner en deltidstjänst. Lina Rigney Thörnblom (RS) ställde ansvarig politiker mot väggen på Haninge fullmäktigemöte i måndags.

Manscentrum i Haninge tar emot män i krissituationer från företrädesvis kommunerna Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Det handlar ofta om män som har brukat våld mot en partner. I spåren av #metoo  behöver kraven fortsätta på riktiga förändringar. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har under lång tid krävt att kvinnojourer och, i Haninge, Manscentrum behöver få långsiktig finansiering för att kunna planera och garantera sin verksamhet. 

Efter att RS har lyft frågan upprepade gånger i kommunfullmäktige har detta skett och de garanteras bidrag i fyraårsperioder. Men efter samtal med Mansjouren visar det sig att Haninge kommun säger upp det lotsavtal som funnits sedan 2011.
Lina Rigney Thörnblom (RS) ställde Socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) mot väggen under kommunfullmäktigemötet måndagen den 7 maj:
– I mitten av förra året fick Manscentrum besked att lotsavtalet skulle upphöra. Lotsavtalet har inneburit att Mansjouren har kunnat ha en extra halvtidstjänst, men som vid årsskiftet upphörde. Redan tidigare har den minskning av föreningsbidraget som har skett inneburit mer än en halvering och ligger nu på cirka 330 000 kronor per år. Manscentrum har ansökt om pengar från Socialstyrelsen, men om de nekas är framtiden oviss.
– Faktum är att Manscentrum kan vara avgörande i frågan om liv och död, i fråga om en kvinna slås ihjäl eller inte. Hur tänker du agera för att garantera Manscentrums framtid? 

Petri Salonen (C) valde att i sitt svar fokusera på hur föreningsbidraget fungerar, att det ”finns en otydlighet” men att pengarna inte har minskat, vilket inte är sant. Salonen påpekade att han inte kan garantera Manscentrums framtid och att en utvärdering av föreningsbidraget ska göras om ett år.
Lina frågade varför S-C-MP-styret har gått åt helt motsatt håll än vad man tidigare har sagt:
– I vår motion om åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor och förtryck i hederns namn som kommunfullmäktige ansåg vara ”besvarad” [det betyder att de har för avsikt att genomföra eller redan har genomfört motionen] var en av punkterna ”Att finansiera Manscentrums önskan att utöka antalet tjänster med en heltidstjänst” [från en tjänst]. 

– Nu går ni åt motsatt håll. Manscentrum kan idag inte ha något utåtriktat arbete på grund av resursbrist. Det vill säga att vi går miste om ett viktigt förebyggande arbete, avslutade Lina Rigney Thörnblom (RS).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!