Festival som inkluderar och inte väljer bort

2011-05-29 10:20:51
”En festival som inkluderar och inte väljer bort”. Det är just så som HBTQ-festivalens mantra lyder. Ett Göteborg för alla. Och detta oavsett de normstrukturer som vårt samhälle bygger på. Under 1-5 juni förvandlas Göteborgs gator till en fristad som sopas rent från könstillhörighet, diskriminering och heterosexuella matriser.

Det var först år 1990 som homosexualitet i Sverige inte längre betraktades som en sjukdom, men än idag lever många människor i världen bakom en fasad i rädsla för att förlora sina liv genom att vara den de är. Och det är för dem som de regnbågsfärgade flaggorna vajar i vinden, längs med gatorna och på våra spårvagnar under den här veckan. För att ge stöd åt mångfalden, åt det vackra i att vara obunden till en könsidentitet eller sexuell orientering, för att slå ett slag mot förtryck och diskriminering och för yttrandefrihet – från Götaplatsen i norr, till Kap Horn i söder.

HBTQ-festivalen grundades 2007 av Göteborgs stadsteater, Kulturhuset Blå stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet.
Under veckan kommer det spraka av konst- och kultur­evenemang och naturligtvis  kommer Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-Socialisterna att vara på plats.
Torsdagen den 2 juni kommer HBT-Socialisterna att befinna sig i Regnbågskvarteren för att betona vikten av att ta kampen för hbt-personer och motverka homosexualitet som något avvikande.
Senare på kvällen kommer Rättvisepartiet Socialisterna att ta plats i Folkets Hus i Hammarkullen för att diskutera om hur man ska stoppa rasistiska partiers framfart och slå hål på den högerpolitik som legitimerar sexism och homofobi i maktens korridorer.
Lördagen den 4 juni kommer återigen HBT-socialisterna att finnas i Regnbågskvarteren med  seminariet ”BDSM och feminism”. Sanna Tefke från HBT-socialisterna Stockholm är inbjud- en talare.
Den 5 juni kl. 15.00 kommer festivalen att rundas av med den berömda Regnbågsparaden som går av stapeln från Göteborgsoperan och färdas därefter genom hela avenyn i ett skimmer av mångfald för att avslutas på Göta­platsen.

Men som vi alltid vill understryka; kampen slutar naturligtvis inte när den sista flaggan åkt ner och det sista konfettipappret nått återvinningsstationen – den fortsätter även dagen därpå. Och alla dagar efter det.

Du hittar allt om festivalen på: www.hbtqfestivalen.se
Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!