Fiasko för sd:s torgmöte i Göteborg

2008-12-03 16:28:39
Lördagen den 22 november hade sverigedemokraterna utannonserat en ”demonstration” i Brunnsparken i Göteborg. Men de kringresande sverigedemokraternas försök stoppades av lokalbefolkningen och antirasister, vilket också skett på andra orter.

Mycket till ”demonstration” blev det inte för sd. Endast tre ditresta medlemmar från Skåne deltog. Några nazister från info-14 som lovat att skyd- da mötet sågs inte heller till. De enda åskådarna som sd drog var tre onykt­ra skinnskallar med sverigetröjor och systemetpåsar.
Vad som istället var den dominerande bilden denna lördag var den stora antirasistiska demonstration som stoppade sd:s torgmöte. Den  antirasistiska demonstrationen samlade 200-300 personer.
 
Göteborgs nätverk mot rasism (GNMR) och de grupper som ingår där hade flera samlingar i centrala Göteborg under lördagen.
När sd:s talare Erik Almqvist skul­le börja tala hade hela Brunnsparken omringats, hans tal avbröts direkt av burop och antirasistiska talkörer. ”In­ga gator inga torg – åt rasister i Göteborg” och ”Inga rasister på våra
gator” överröstade högtalaren.
”Motdemonstranter från framförallt Rättvisepartiet Socialisterna lycka­-des avbryta sverigedemokraternas möte” rapporterade Sveriges Radio efteråt. Vi vill absolut inte ta åt oss äran för hela blockaden. Det var en rad olika organisationer och oorganiserade som deltog.

Samtidigt har media
antytt att RS medlemmar skulle ha rivit sönder en sd-fana och kastat ägg.
– Att påstå något sådant är befängt. De som arbetar med oss vet att det är inte våra metoder, säger Am­mar Khorshed.
Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna intervjuades sam­ma dag av TV 4 och pekade på ban- den mellan sd och de mer våldsamma nazistiska grupperna.
– Sd:s ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige har vid 21 tillfällen i år gett ekonomiska bidrag till nazisti­ska smr som är en av de våldsammas­te nazistgrupperna i landet.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!