Film och ögonvittne: Nazistattacken på flyktingmanifestationen

2017-05-08 14:58:51
En grupp nazister angrep demonstrationen för ensamkommande i Stockholm, söndag den 7 maj. Men demonstranterna var många fler och kunde trots oro över attacken stoppa nazisterna från att tränga in på Mynttorget. Se filmerna till höger →

Det var andra gången i år som Nordisk Ungdom angripit en manifestation för ensamkommande unga flyktingar i Stockholm. På #vistårinteut:s manifestation i mars drevs de bort från torget.

Offensivs utsända på manifestationen i söndags berättar:

– Vår demonstration hade hållit på ett bra tag, med tal och musik, när vi hörde nazisterna. De var 20-25, alla män i 25-30-årsåldern.

– De skrek: “PK-pack” och “Internera, deportera” och närmade sig hotfullt torget. En av dem kastade en bengal som spred grönfärda rök över trget. En annan slog en fotograf i huvudet.

– Stämningen på manifestationen var redan tryckt. Den handlar ju om unga flyktingar som hotas av utvisning, inklusive flera talare och deltagare. Manifestationen arrangerades av socialsekreterare i protest mot att de som fyller 18 år, eller tvångsmässigt får sin ålder uppskriven inte längre kan få stöd av socialtjänsten eller andra vuxna.

– Det är klart att flera blev skärrade när nazisterna kom, men vi ställde snabbt upp tillsammans. Nazisterna kom in på ett hörn av torget, men inte längre. Många filmade och ropade. Efter ett tag var ilska det som dominerade bland oss demonstranter.

– Först efter 7 minuter anlände polisen. Som många påpekade använde polisen stora resurser för att skydda nazistmarschen i Falun den 1 maj, men här fanns inte en enda polis på plats.

Det är inte bara demonstrationer som angripits av nazister. I Göteborg är en nazist häktad för ett bombdåd mot en flyktingförläggning. Detta är inte okänt för polisen. I söndags rapporterade Sveriges radio att just ensamkommande evakuerats från sitt boende under nazistmarschen i Falun.

Men i Stockholm fanns polisen inte på plats.

– Så småningom kom en polisbil som ställde sig mellan manifestionen och nazisterna, som fick stå kvar på en anvisad plats alldeles intill. Det är en stor skandal, som upprörde oss ännu mer, berättar Offensivs reporter.

Bakom polisskyddet blev nazisterna tuffare, med talkörer som ”Inga marxister på våra gator”.

Sedan fortsatte manifestation med fler tal. Flera tog upp det som hänt. “Det är en avspegling av Sverige idag, men vi antirasister är fler och starkare”, sa en av talarna.

Det är tydligt att nazisterna fått stärkt självförtroende av regeringens och högerpartiernas linje att fler ska hindras att komma till Sverige och att fler ska deporteras. Om regering och stat behandlar flyktingar som om de är kriminella uppmuntrar det rasister och nazister. Att de dessutom få stå kvar efter en attack har samma effekt.

Kritik måste också riktas mot medias beskrivning – i Dagens Nyheter och Aftonbladet – av attacken som ett “bråk”, där polisen höll “två grupper” åtskilda. Som vanligt undgår också de media som rapporterade att berätta att Nordisk Ungdom är nazister.

Det är tydligt att opinionen till stöd för flyktingarna växer igen, trots regeringens hårda linje. Fortsatta manifestationer behövs, med förstärkt säkerhet och ännu större mobilisering.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!